Négy gyermek hittanórán vesztette életét Szíriában egy rakétatámadásban

Kitekintő – 2019. május 17., péntek | 18:32

A gyermekek 6 és 10 év közöttiek voltak, görög ortodox hittanórán vettek részt május 12-én, vasárnap. A támadást valószínűleg egy al-Kaidához kötődő csoport követte el.

A Szíria északnyugati részén, Hama tartományban fekvő Al-Sekelbiya keresztény várost ért rakétatámadásban életét vesztette a görög ortodox templomban M'kashkash hitoktató és négy tanítványa, Bashar, Angy, Suheir és Jessica, hat gyermek pedig megsebesült.

A rakétát a közeli Idlíb tartományból lőtték ki, amelyet az al-Kaidához kötődő Haját Tahrír as-Sám terroristacsoport tart ellenőrzése alatt. Hanna Jallouf, a szentföldi ferences kusztódiához tartozó ferences szerzetes, az Idlíb tartományban fekvő Knaya plébánosa a Tg2000 katolikus televíziónak adott interjúban elmondta: a hadsereg és a lázadók összecsapásai miatt nagyon súlyos a helyzet, sok embernek el kellett menekülnie, matracokon alszanak a szabad ég alatt.

Az MTI is beszámolt arról, hogy a szíriai hadsereg és a vele szövetséges orosz csapatok bő két hete indítottak offenzívát Idlíb és az északi Hama tartományban a Bassár el-Aszad vezette kormány ellen fegyveresen lázadó ellenzék utolsó zárványai ellen. Idlíb tartomány nagy részét és a vele szomszédos Aleppó, Hama és Latakia tartomány egy részét a szíriai lázadók és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) szélsőséges iszlamista ernyőszervezet tartja uralma alatt.

Május 14-én legkevesebb tíz civil vesztette életét és harmincan megsebesültek az Aleppó tőszomszédságában található Neirab palesztin menekülttáborban egy rakétacsapás következtében – közölte az ENSZ palesztinokat segítő szervezete (UNRWA).

Több rakéta találta el a sűrűn lakott Neirab palesztin menekülttábort Aleppóban, amikor a családok éppen a hagyományos iftárhoz – a ramadán, az iszlám szent böjti hónapja idején szokásos böjttörő vacsorához – gyülekeztek. A halottak között van négy gyermek, akik közül a legfiatalabb mindössze hatéves volt. A sebesültek közül többnek továbbra is válságos az állapota.

A Szúrija al-Án helyi hírportál arról írt, hogy szélsőséges szervezetek lőtték Aleppó lakónegyedeit rakétákkal. Azóta, hogy a szíriai kormányerők 2016 végén elfoglalták Aleppót, a települést szórványosan érik támadások dzsihadisták vagy felkelők részéről, akik továbbra is ellenőrzésük alatt tartanak területeket a várostól nyugatra.

Forrás: Avvenire; MTI

Fotó: Avvenire; Aid to the Church in Need/Facebook

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria