Négy hétre bezár a Vatikáni Múzeum és a pápai villák

Kitekintő – 2020. november 6., péntek | 14:50

A Szentszék az olasz hatóságok által hozott rendeletekkel összhangban hozta meg döntését, hogy a járványhelyzet miatt november 5-től bezárja múzeumait. A Vatikáni Múzeum, a Castel Gandolfó-i pápai villák és a Vatikáni Régészeti Hivatal (nekropolisz) december 3-ig nem látogatható.

A vatikáni múzeumi együttes júniusban nyílt meg a közönség előtt, miután tavasszal három hónapig zárva tartott a járvány miatt. Az újranyitásához fontos újdonságok kapcsolódtak: renoválták Raffaello stanzáinak egyikét, a Nagy Konstantin termet.

A Toboz-udvarban – amely a pápák múzeumának szívét jelenti, ahonnan az összes látogatási útvonal elágazik – teljesen felújították a névadó hatalmas bronztobozt, amely köztéri szobor volt a Krisztus utáni első évszázadban a birodalmi Rómában. Több mint tíz hónapos munkával tisztították meg és vonták be védőréteggel, hogy megóvják a szennyeződésektől, ahogy a talapzatát jelentő római oszlopfőt is. A restaurálási folyamat 2019 végén kezdődött meg, amit aztán lelassított a járvány miatti karanténidőszak.

A vatikáni múzeumegyüttes a világ egyik legismertebb művészeti gyűjteménye, mely válogatást nyújt az egyiptomi, etruszk, görög, római, keresztény kultúra remekműveiből. Raffaello stanzái, Michelangelo freskói a Sixtus-kápolnában felbecsülhetetlen értéket jelentenek az egész emberiség számára. A 16. században II. Gyula pápa által alapított gyűjteményt képzőművészeti, etnológiai, modern és kortárs művészeti tárlatok gazdagítják. A gyűjteményhez kapcsolódnak a Castel Gandolfó-i pápai villák csodálatos kertjei is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria