Nem elég a tolerancia, tovább kell lépni a szeretet felé – A COMECE elnöke Európa jövőjéről

Kitekintő – 2020. június 23., kedd | 13:57

Jean-Claude Hollerich bíboros, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke, aki a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik előadója, a kontinens jövőjéről, a válaszutakról beszélt a holland Nederlands Dagblab-nak adott interjújában.

Meggyengülhet az Európai Unió a világjárvány következtében, ha nem erősödik a tagállamok közötti szolidaritás. Ebben az esetben a leggazdagabb és legszegényebb tagállamok között tovább szélesedik a szakadék, amelynek következtében egész Európa legyengül. Többek között erről is beszélt Jean-Claude Hollerich bíboros, luxemburgi érsek az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke, valamint Ferenc pápa európai ügyekben tevékenykedő egyik legfőbb munkatársa interjújában.

Úgy vélekedett, hogy Európában az egészségügyi válsághelyzet kezdetben fejetlenséget okozott, az országok csak saját érdekeiket nézték, amikor lezárták határaikat. Ezzel Hollerich szerint az az eszménykép csorbult, amelyet a kontinensről alkottunk. A beszélgetés során kitért olyan újságcikkekre is, amelyek azért bírálták az Európa északi részén élőket, mert csak nézték, ahogy a járvány következtében olaszok ezrei halnak meg.

A bíboros azt mondta: „Szükség van az európai együttérzésre, hiszen nem olaszok, spanyolok vagy franciák szenvedtek, hanem a testvéreink.”

Ferenc pápa európai ügyekben illetékes tanácsadója hozzátette azt is, hogy

minden országnak meg kell érteni, még azoknak is, melyek hazafias ösztönök mentén cselekszenek, hogy a szolidaritás a saját érdekük.

Együttműködés nélkül először a monetáris unió, majd az egész Európai Unió fog megsemmisülni.

A szolidaritás elmélyítésének szorgalmazásán túl a bíboros beszélt arról is, hogy a mostani válsághelyzet semmiség ahhoz képest, amivel az éghajlatváltozás miatt kell majd szembenéznünk.

Hollerich hangsúlyozta, hogy a gazdaság újraindításakor az ökológiai szempontokat is figyelembe véve kell döntéseket hozni. Ugyanakkor – figyelmeztetett a COMECE elnöke –, ha az emberek a környezet megóvását célzó intézkedések nyomán veszítik el a munkájukat, akkor az ilyen típusú intézkedések ellen fordulnak. A közjót meg kell őrizni: bátorsággal és valós jövőképpel mindkét oldalon lehet előrelépéseket tenni.

A bíboros szerint a járvány megmutatta, hogy szükségünk van az egyházi közösségre és az Egyházra mint Krisztus testére.

Hollerich szerint Európa építéséhez ideálokra van szükség. A kontinensnek fontos közvetítő szerepe van Kína és az Egyesült Államok között is. A jövőben a puszta toleranciánál is tovább kell lépni; amire ma különösen szükség van, az az egymás iránti szeretet – fogalmazott az érsek.

Fordította: Tóth Franciska

Forrás: La Croix; NEK

Fotó: NEK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria