Nemzetközi gyermekvédelmi konferenciát szerveztek Rómában a jelzéstételről

Kitekintő – 2022. július 27., szerda | 15:41

A jelzéstétel – kötelezettségek, nehézségek és a valóság címmel négynapos konferenciát szervezett a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézete (IADC Institute of Anthropology) június 20. és 23. között Rómában.

A konferencia az angolszász országok több éves múltra visszatekintő, egyházi gyermekvédelmi témájú konferenciasorozatába illeszkedik, de idén már nemcsak az angolszász országok képviselői vettek rajta részt, hanem az egész világról képviselték magukat az egyházi gyermekvédelem munkatársai.

A konferencia elején Hans Zollner SJ, a Pápai Gergely Egyetem Antropológiai Intézetének vezetője ismertette a konferencia célját: vitát ösztönözni arról, hogy a visszaélések bejelentésével kapcsolatos kérdéseket hogyan kezelik a különböző kontextusokban. A jelzés témájának körüljárása mellett a találkozás várható eredménye a szervezetekben meglévő jó gyakorlatok, stratégiák és erőforrások tudatosítása, amire nagyszerű lehetőséget kínált a személyes találkozás a világ minden tájáról érkező szakemberekkel.

Hans Zollner bátorította a résztvevőket, hogy használják ki a lehetőséget egymás megismerésére, hiszen nagy szükség van egy globális hálózat létrehozására, ami lehetőséget ad az ismeretek és tapasztalatok megosztására, hogy az ezen a területen dolgozó szakemberek tanulhassanak egymástól anélkül, hogy elveszítenék a kulturálisan érzékeny szemléletet.

A gyermekvédelmi jelzéssel kapcsolatos témákat szakértő és tapasztalt előadók vezették fel, majd a jelenlévők minden rövid előadás után az első napon megalakult csoportokban dolgozták fel a témát részleteiben. Ehhez az ignáci lelkiségből tanult módszert alkalmazták, keresve az elhangzottakban az őket megérintő mozzanatokat és a Lélek hívását, merre mozdítja őket.

A konferencia első napján a bevezető előadásban Adam Żak SJ, a Krakkói Ignatianum Jezsuita Egyetem Gyermekvédelmi Központjának (CPC) igazgatója, a Kiskorúak Védelméért Felelős Pápai Bizottság tagja, valamint Calisto Oduor Nyagilo, a Nairobi Fővárosi Bíróság bírói helynöke beszélt a három éve megjelent, Vos estis lux mundi kezdetű motu proprio végrehajtásának kihívásairól.

A második nap fókuszában a világi hatóságokkal és szolgáltatókkal való együttműködés állt. A kiscsoportos munkát megelőzően Gioia Scappucci, a Lanzarote Bizottság ügyvezető titkára, az Európa Tanács gyermekek szexuális kizsákmányolásával és a szexuális bántalmazás megelőzésével foglalkozó bizottságának tagja és Liza Jorda, a Fülöp-szigeteki Igazságügyi Minisztérium főügyésze vezette fel a témát.

A harmadik napon a jelzéssel kapcsolatos egyházi folyamat volt a figyelem középpontjában. Agbonkhianmeghe E. Orobator, az Afrikai és Madagaszkári Jezsuita Konferencia elnöke és Teresa Devlin, az Írországi Katolikus Egyház Nemzeti Gyermekvédelmi Bizottságának ügyvezető igazgatója osztotta meg tudását és tapasztalatát a visszaélések egyházi intézményeknek történő bejelentésének kihívásairól, majd ismét a már kipróbált munkacsoportok dolgozták fel a témát kisebb körben.

„Hogyan támogassuk az áldozatokat a katolikus egyházban? Tanulságok és kihívások az áldozatok támogatásában” – ez volt az utolsó nap témája, amelynek felvezetésében Larry Yévenes SJ, a santiagói Alberto Hurtado Egyetem munkatársa, áldozatsegítő szakember és Irma Patricia Espinosa Hernández mexikói pszichoterapeuta volt a résztvevők segítségére.

A konferencia sok érdekes és mély szakmai felvetése mellett nagyon hasznos volt a személyes kapcsolatok építése terén is. Örömteli tapasztalat volt, hogy a közép-kelet-európai régió országaiból Magyarország mellett Szlovéniából, Lengyelországból, Horvátországból és Ukrajnából vettek részt elkötelezett munkatársak, akikkel a hazai szakemberek tovább erősítették a 2021-es varsói gyermekvédelmi konferencia kapcsán létrejött hálózatot.

A konferencia részletes programja megtalálható a https://saferchurch.org oldalon.

Forrás: Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája

Szöveg és fotó: Rudan Mária

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria