Niger és Burkina Faso püspökei aggodalmuknak adnak hangot a dzsihadista merényletek miatt

Kitekintő – 2021. augusztus 30., hétfő | 17:39

A Száhel övezetben egyre gyakoribbak a dzsihadista merényletek, különösen három ország, Mali, Niger és Burkina Faso területén.

Burkina Faso északi részén augusztus 18-án legalább 47 ember, köztük harminc civil halt meg egy merényletben, amikor megtámadtak egy konvojt az Arabinda és Gorgadji közti útszakaszon. Burkina Faso és Niger püspökei augusztus 23-án kiadott nyilatkozatukban határozottan elítélik a kegyetlen erőszakot. Részvétüket nyilvánítják az áldozatok családtagjainak és gyógyulást kívánnak a sebesülteknek. Arra kérik az Egyház tagjait, imádkozzanak erősen az ország békéjéért.

Niger Diffa régiójában, Barouában augusztus 24-ről 25-ére virradó éjszaka a Boko Haram terrorszervezet Csád-tó vidékéről érkezett több száz tagja megtámadta a nigeri hadsereg arra állomásozó egységét – adott hírt róla közleményben a niameyi hadsereg. Az összeütközésben 16 nigeri katona és a Boko Haram mintegy ötven tagja életét veszítette. Augusztus 20-án húsz civilt öltek meg feltételezhetően dzsihadizsták egy nyugat-nigeri faluban, amikor a helyi mecsetben a pénteki imájukat elimádkozó hívekre támadtak.

Nigert az al-Kaidához és az Iszlám Államhoz kötődő csoportok is fenyegetik, ezek az ország nyugati részén működnek, valamint a Boko Haram nigériai csoportja és annak egy szakadár ága, amely Nyugat-Afrika Iszlám Állama lett. Ez utóbbiak a Csád-tó vidékén működnek.

Maliban augusztus 19-én mintegy negyven katona halt meg az egyesült államokbeli és spanyol katonai kiképzést kapott elit alakulat tagjai közül, amikor többször rajtaütésszerűen rájuk támadtak Mopti régióban, az ország középső részén. A terroristák foglyokat is ejtettek a katonák közül, sok katonai járművet és fegyvert is magukkal vittek.

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria