Nigerben menekülnek a katolikusok a dzsihadista támadások elől

Kitekintő – 2021. május 19., szerda | 15:15

Menekülnek a katolikusok Dolbel térségéből, a nigeri katolikus egyház központi területéről. Fantio településre a ramadánt záró ünnep napján támadtak rá. A keresztény közösség attól tart, hogy újabb támadások érhetik, azért menekülni kezdtek falvaikból a főváros, Niamey felé – értesítette a Fides hírügynökséget Mauro Armanino, az Afrikai Missziós Társaság Niameyben élő papja.

Eddig több százan mentek el és a számuk folyamatosan emelkedik, amióta terroristacsoportok meggyilkoltak néhány embert és sokakat megfenyegettek. A misszionárius szerint ezek az erőszakos cselekedetek egy pontos stratégia részei, amely nem csupán a keresztényeket veszélyezteti, hanem az egész lakosságot azokon a területeken, ahol a dzsihadisták jelen vannak. „Nem csak a keresztények menekültek el ebből a térségből és más olyan területekről, ahol fegyveres csoportok erőszakoskodnak. Úgy tűnik, a felégetett föld stratégiáját alkalmazzák ezek az Iszlám Államhoz és az al-Kaidához közel álló csoportok, miután beszedték az adókat, elrabolták az állatokat és lemészároltak néhány helyi vezetőt, akikről azt gyanították, összejátszanak az államhatalommal. Több ezer ember keresett menedéket a Niameytől mintegy száz kilométernyire fekvő Tillaberyben” – számolt be a misszionárius pap.

Armanino elmondta azt is, milyen különleges a dolbeli katolikus csoportok összetétele, ami azzal függ össze, ahogyan megszületett az országban az első katolikus közösség: „Az első megkeresztelt, Antoine Abdouramane a francia hadsereg katonája volt, aki leszerelése után elment a niameyi katolikus misszióba, hogy misszionáriusokat kérjen szülőfaluja számára. Sírja Dolbelben található és zarándoklatok célpontja, számos keresztény keresi fel, aki a bátorság és a katolikus egyház iránti hűség példáját látja Antoine-ban.”

Véleménye szerint az egész egyházmegye és az egész lakosság számára jel, hogy a kis keresztény közösség elmenekül, mert nem érzi magát biztonságban. „Bár a plébániának már egy ideje nem volt állandó papja (lőfegyverrel megsebesítették a lelkipásztort), a közösségi élet a jelen lévő világiak segítségével folytatódott a plébánia területén. Most az említett okok miatt a szolgálatot teljesítő világiak, családok is kénytelenek voltak elmenekülni.”

„Megrendítik a történések a niameyi érsekséget. Gourmanché területe, ahol sok katolikus él és ahonnan elrabolták, majd elengedték Pierluigi Maccalli atyát, valamint Songhay területe jó ideje üldöztetés helyszíne. És mindez nem messze a fővárostól, Niameytől” – osztotta meg aggodalmait Mauro Armanino a Fides hírügynökséggel.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria