Nincs jövő emlékezés nélkül – Ezer európai fiatal zarándokol Auschwitzba

Kitekintő – 2019. július 19., péntek | 19:12

Július 19. és 21. között tartják a Fiatalok a Békéért mozgalom nemzetközi találkozóját Krakkóban. Szombaton Auschwitz-Birkenauba zarándokolnak a résztvevők, köztük húsz magyar fiatal.

Nagy nemzetközi találkozót hirdetett a Fiatalok a Békéért mozgalom, hogy útnak indítsa az egység és a béke üzenetét. A mozgalom a Sant’Egidio közösséghez kötődik, és tagjai tevékenyen jelen vannak a mindennapokban a perifériákon a nehéz sorsú gyerekek, a hajléktalanok, a magányos idősek mellett.

Nyolcvan évvel a második világháború kitörése után, július 19. és 21. között 16 európai országból ezer fiatal utazott Krakkóba, hogy részt vegyen a Global Friendship to Live Together in Peace elnevezésű találkozón. Fontosnak tartják ezt egy olyan korban, „amelyet az antiszemita és rasszista előítéletek újjáéledése, fanatikus jelszavak és viselkedésmódok terjedése” jellemez.

Az egyetemista és gimnazista fiatalok megemlékeznek a második világháború borzalmairól, a soá és a pharrajimos (cigány holokauszt) feneketlen mélységéről, abban a meggyőződésben, hogy ez az emlékezés ma is döntő fontosságú Európa jövője szempontjából, hogy az együttélés és a befogadó társadalmak kultúráját építsék.

Meghallgatják majd Lídia Makszimovics tanúságtételét, aki kislányként élte túl az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábort, a náci orvosi kísérletek áldozata volt. Július 20-án a fiatalok az auschwitzi emlékmúzeumba látogatnak, csendes menetben vonulnak végig a birkenaui megsemmisítő táboron, majd az áldozatok emlékművénél koszorút helyeznek el annak jeleként, hogy szembeszállnak az erőszak és a rasszizmus minden formájával.

Forrás és fotó: Sant'Egidio Közösség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria