Nincs pénzügyi hiány a Vatikánban, csupán a kiadásokat vizsgálják felül

Kitekintő – 2019. október 23., szerda | 17:07

Az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének elnöke, Nunzio Galantino püspök cáfolta a hírt, miszerint a Vatikán pénzügyi összeomlás szélén állna. Az sem igaz, hogy a Római Kúria Ferenc pápa ellen dolgozik, mindez regényes fantázia szüleménye.

„Nincs semmiféle csőd vagy hiány. Csak a kiadásokat akarjuk felülvizsgálni, ezt számokkal is tudom bizonyítani” – nyilatkozta Galantino püspök az Avvenire című olasz katolikus napilapnak, ezzel hűtve le a kedélyeket egy újabb, a Vatikánról szóló könyv beharangozása után.

Az Apostoli Szentszék Vagyonkezelősége által gondozott ingatlanok története részben 1929-re nyúlik vissza, a Lateráni egyezményhez csatolt pénzügyi konvencióra. „A szentszéki vagyon kezelése semmiben nem különbözik egy család vagy egy másik állam vagyonkezelésétől. Eljön a pont, amikor az embernek meg kell néznie, mire költ, mennyi a bevétele, és igyekszik összhangba hozni a kiadásokat.”

Ami az általa vezetett vagyonkezelőség mérlegét illeti, Galantino püspök cáfolta az újságokban megjelent állításokat. A negatív mérleg oka tehát nem „a pártfogói szemléletű és szabályok nélküli kezelés, a nem létező könyvelés és a pápa tevékenységének konok szabotálása”, amint arra hivatkoztak. „Valójában az Apostoli Szék Vagyonkezelősége 2018-ban több mint 22 millió euró nyereséggel zárt. A negatív könyvelési adat kizárólag egy rendkívüli beavatkozásnak köszönhető, amellyel megmentették egy katolikus kórház működését és az ott dolgozók munkahelyét.”

A püspök azt is cáfolta, hogy a vagyonkezelőnél rejtjeles számlák lennének vagy párhuzamos könyvelés folyna. „Megerősítem és megismétlem: az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének nincsenek titkos vagy rejtjeles számlái. Próbálják meg bebizonyítani az ellenkezőjét. A vagyonkezelőnél fizikai vagy jogi személyeknek sincsenek számlái, csak a szentszéki dikasztériumoknak, a kapcsolódó intézményeknek és a kormányzóságnak. Egy olyan állam, amelyikben nincsen adó vagy államadósság, csak két módon élhet. Saját tulajdonából szerez bevételt, illetve a hívek felajánlásaira épít, mint amilyenek a péterfillérek.

Azt akarják, hogy az egyháznak ne legyen semmije, aztán pedig fizesse meg jogosultságuk szerint a dolgozóit, segítsen a rászorulók, főként a szegények szükségletein. Ez így nyilvánvalóan nem lehetséges.

Szükség van a kiadások felülvizsgálatára, hogy kordában tartsuk a munkaerőköltségeket és az anyagi kiadásokat, és ezen dolgozunk nagy gonddal és odafigyeléssel. Tehát nem kell vészharangot kongatni egy képzeletbeli csőd miatt. Sokkal inkább arról van szó, hogy vissza kell fogni a kiadásokat, mint ahogyan az egy jó családban vagy egy komoly államban történik” – magyarázta Galantino püspök.

Az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének elnöke számadatokkal is szolgált: „2400 lakóingatlant kezelnek főként Rómában és Castel Gandolfóban, valamint 600 üzlet- vagy irodahelyiséget. A szolgálati lakások és a kúriai hivatalok nem hoznak bevételt. Piaci értéküket lehetetlen megbecsülni. Vegyük például a XII. Piusz téren található épületeket. Mennyit érnek valójában? Ha luxusszállodát csinálunk belőlük, az egy dolog, de ha a Római Kúria hivatalait tesszük oda – mint ahogy most van –, akkor nem érnek semmit. Ezen túl pedig a lakások 60%-át rászoruló alkalmazottaknak adjuk ki, akik kedvezményes lakbért fizetnek. Ez a szociális lakhatás egy formája, amit ha nagy magánvállalatok csinálnak, akkor azt mondják: dicséretes dolog gondoskodni az alkalmazottakról. Ha a Vatikán csinálja, akkor hozzá nem értők vagyunk, vagy még rosszabb, nem tudjuk kezelni a vagyont” – mondta Galantino püspök.

„A pápát szembeállítani a Kúriával régen lejárt újságírói lemez. Valamennyien azon dolgozunk, hogy összehangoljuk a bevételt és a kiadásokat, tehát azt, és csakis azt igyekszünk csinálni, amit a pápa akar. Minden más olvasat Da Vinci-kód ízű, tehát a valóság teljesen kiszínezett megközelítése” – jelentette ki az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének elnöke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria