Nonstop templomi szertartás mentett meg a kitoloncolástól egy örmény családot Hollandiában

Kitekintő – 2019. február 1., péntek | 19:59

A Tamrazyan család kilenc éve menekült Hollandiába, mert Örményországban az édesapát politikai okokból halállal fenyegették. Tavaly októberben nem újították meg a tartózkodási engedélyüket, ezért egy templomba menekültek, ahol a helyi közösség 95 napon át folyamatosan szertartást végzett értük.

Hiába él a Tamrazyan család kilenc éve Hollandiában, a közelmúltban lejárt a tartózkodási engedélyük, kiutasították őket az országból, visszavonták tőlük a menedékjogot. A hágai Bethel protestáns templomban több mint három hónapon át imádkoztak kitartóan az emberek, napi 24 órában, hogy a Tamrazyan családot ne utasítsák ki az országból.

Hollandiában a rendőrök nem léphetnek be egy templomba, ahol szertartás zajlik, nem szakíthatják félbe az istentiszteletet. Az örmény család hívő, rendszeresen járnak templomba, ezért a közösség javaslatára tavaly október 26-án ott kértek „menedéket”. A több mint három hónapon át zajló, „maratoni” szertartáson 650 lelkipásztor és hívő vett részt az ország minden részéről, de Franciaországból, Németországból és Belgiumból is jöttek vendégek, hogy felváltva védelmezzék a családot, részt vegyenek a szertartáson. Axel Wicke lelkipásztor maga is elcsodálkozott azon, mennyi embert vonzott a kezdeményezés, karácsony környékén szinte zarándokhellyé vált a kis templom.

Január 28-án este a hágai koalíciós kormány megegyezésre jutott az ügyben: a három gyerek iskolába jár (közülük a legnagyobb, 21 éves lány már egyetemre), ezzel az indokkal lehetséges, hogy nem utasítják ki őket az országból, szüleikkel együtt maradhatnak. Nem csak ők kapták meg a menedékjogot, a holland kormány mostani döntése hétszáz kiskorú menekültet érint, valamint a családjaikat, akiknek a közelmúltban bírálták volna felül a tartózkodási engedélyét.

A szolidaritás különösen erőteljes megnyilvánulása volt ez az imamaraton, amelynek segítségével a Tamrazyan család előtt megnyílt az út, hogy Hollandiában folytathassák életüket. „Hónapokon át tápláltuk a reményt, és ez a remény most megvalósul” – nyilatkozta a protestáns gyülekezet egyháztanácsának elnöke.

Forrás: Avvenire; Agensir

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria