Olasz püspökök: Nincs szükség a homofóbia ellen tervezett törvényre

Kitekintő – 2020. június 11., csütörtök | 8:01

Mély aggodalmát fejezte ki az olasz kormány által tervezett homofóbiaellenes törvény miatt az Olasz Püspöki Konferencia (CEI), amelynek szerdai közleménye szerint a jogszabály a diszkrimináció szankcionálása helyett a hagyományos családmodell támogatóit sújthatja.

Az olasz püspöki kar úgy véli, a képviselőház igazságügyi bizottságában elfogadás előtt álló tervezetre nincs szükség, mivel a hatályos jogszabályok jelenleg is megfelelő védelmet biztosítanak mindenfajta erőszak és üldözési forma megelőzésére és megfékezésére. A CEI szerint semmilyen jogi hiányosság vagy sürgős helyzet nem indokolja egy új törvény életbe léptetését.

Kiemelték: a törvénytervezet veszélyes utat nyit, mert a „diszkrimináció szankcionálása helyett a jogos véleményalkotást sújtaná”. Ezt mutatja a más országokban bevezetett homofóbiaellenes jogszabályok tapasztalata – írták. Példaként említették, hogy a szóban forgó törvény értelmezése szerint az, aki úgy gondolja, hogy a családot egy apa és egy anya alkotja, mások véleményét sérti. A CEI a jogszabály helyett „komoly megelőzést” szorgalmazott az érintett személyeket érő bármilyen sértéssel vagy támadással szemben.

Francesca Businarolo, a parlamenti igazságügyi bizottság elnöke, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa meglepetésnek nevezte az olasz püspöki konferencia közleményét. Úgy véli, hogy ha a püspökök megfelelőnek tartják a jelenlegi jogi védelmet, akkor nincsenek tisztában a „diszkrimináció kemény valóságával”.

A törvényjavaslatot benyújtó, demokrata párti (PD) Alessandro Zan hangsúlyozta: Olaszország az utolsók között van az LMBT, vagyis a leszbikusok, melegek, biszexuálisak és transzneműek társadalmi elismertségét illetően. Hozzátette, hogy a készülő törvény azoknak akar erősített védelmet nyújtani, akiket szexuális orientációjuk vagy nemi identitásuk miatt támadnak.

Forrás: MTI

Fotó: ANSA/SIR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria