Olaszországban találkoznak a keleti katolikus püspökök

Kitekintő – 2018. június 13., szerda | 11:03

A keleti rítusú katolikus püspökök huszonegyedik találkozóját tartják június 14. és 17. között az olaszországi italo-albán egyházmegye központjában, Lungróban. A tanácskozáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök is részt vesz.

Az italo-albán bizánci katolikus egyház a huszonhárom keleti katolikus egyház egyike. Egységben van a római pápai székkel, és közvetlenül a római Keleti Egyházak Kongregációja alá tartozik. Bizánci rítust követ, tagjai főként Szicíliában és Dél-Olaszországban élnek.

Évente megrendezett találkozójuk egyik célja az eszmecsere, az együtt gondolkodás – előre meghatározott témában. Tavaly Londonban gyűltek össze a keleti rítusú katolikus püspökök. Idei találkozójukat az Egy keleti egyház arca címmel rendezik meg: a keleti rítusú püspökök, érsekek, metropoliták és más egyházi vezetők a teológia, részleges jog és liturgia szemszögéből vizsgálják a témát.

Június 14-én 17 órakor vecsernyével kezdődik összejövetelük. A házigazda, Donato Olivero lungrói püspök megnyitó beszéde után felszólal Leonardo Sandri, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa és Angelo Bagnasco, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) elnöke.

A 15-én és 16-án zajló tanulmányi napok részeként többek között Cyril Vasil, a Keleti Egyházak Kongregációjának egyházjogásza tart előadást, Egy keleti egyház identitásának sajátos vonásai címmel. Stefano Parenti liturgikus professzor arról ad elő, hogyan alakul a liturgia és identitás a hagyományokhoz való hűség és megújulás között. Dimitrios Salachas görögországi emeritus püspök az új házassági eljárás néhány alapvető aspektusát vizsgálja meg Ferenc pápa Mitis Iudex Dominus Iesus (Az Úr Jézus, aki szelíd bíró) kezdetű motu propriója – saját kezdeményezésére kiadott apostoli levele – nyomán.

A szakmai programokat követően az egyházi vezetők ellátogatnak Paolába, Szent Ferenc kegyhelyére, valamint az italo-görög hagyományokról híres Rossano városába.

A püspöki találkozó június 17-én a záródokumentum elfogadásával, majd a lungrói székesegyházban tartandó liturgiával ér véget.

Az italo-albán bizánci katolikus egyház tagjai a 15. században Itáliába menekült albánok leszármazottai. Őseik az oszmán-török betörések miatt kényszerültek elhagyni hazájukat, Albániát, illetve a Balkán és a Peloponnészosz albánok lakta területeit.

Az Olaszországban élő albánok napjainkig megőrizték nyelvüket, szokásaikat és rítusukat. Egyházuk ma az egyetlen bizánci rítusú közösség Olaszországban.

1919-ben hozta létre XV. Benedek pápa a lungrói eparchiát a félszigeten élő bizánci rítusú hívek számára, majd 1937-ben létrejött a görög eparchia a szicíliai Pianában, ennek neve pianai albán eparchiára változott 1941-ben. 1937-ben vált ki a helyi latin rítusú püspök fennhatósága alól területi apátsággá szervezve a grottaferratai bizánci rítusú kolostor. Grottaferrátában közös szinódust létesítettek. A liturgiát görög, albán és olasz nyelven végzik.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria