Öleljük át a keresztet! – Amerikai püspökök üzenete a papok megszentelődésének világnapján

Kitekintő – 2021. június 11., péntek | 17:44

Jézus Szentséges Szívének ünnepe – amit idén június 11-én tartunk – II. János Pál pápa kezdeményezésére 2002 óta a papok megszentelődésének világnapja. Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája (USCCB) Papság, Megszentelt Élet és Hivatás Bizottságának elnöke, James F. Checchio metucheni megyéspüspök ez alkalomból üzenetet küldött az amerikai papoknak.

Az üzenetben James F. Checchio felidézi Ferenc pápa április 1-jén, a krizmaszentelő misén mondott szavait: az Úr egész földi életében, a kezdetektől a végéig jelen volt a kereszt. „Ha a körülmények szabnák meg a kereszt üdvözítő hatalmát, akkor az Úr nem ölelt volna magához mindent. De amikor eljött az ő órája, az egész keresztet átölelte. Mert a keresztben nincs kétértelműség! A kereszt nem alku tárgya” – fogalmazott a pápa.

Az evangélium hirdetése ma is együtt jár az üldöztetéssel. A papok is gyakran szembesülnek a valósággal, hogy az evangélium hirdetése elutasítást és elszigeteltséget vált ki – ennek ellenére a kereszt ereje győzedelmeskedik. „Arra kérem a papokat, különösen azokat, akik különösen is szenvednek, emlékezzenek arra, hogy nem egyedül viselik keresztjeiket; Krisztus keresztje által megkapunk minden erőt, amire szükségünk van az előttünk álló kihívásokhoz” – olvasható az USCCB Papság, Megszentelt Élet és Hivatás Bizottsága elnökének üzenetében.

A papok megszentelődésének világnapja alkalmat ad arra, hogy a lelkipásztorok megálljanak az Úr jelenlétében, visszaemlékezzenek a vele való találkozásra, és erőt merítsenek küldetésükhöz Isten népének szolgálatában. A nap célkitűzése az is, hogy a hívek a papjaik felé forduljanak, és imáikkal támogassák őket.

Forrás: Vatikáni Rádió; USCCB

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria