Online találkozót rendezett a Justitia et Pax Europa

Kitekintő – 2020. október 13., kedd | 20:31

Október 10. és 12. között az olaszországi Assisiben tartották volna az európai püspöki konferenciák Justitia et Pax (Béke és igazságosság) Bizottságait tömörítő Justitia et Pax Europa nemzetközi találkozóját. A járványhelyzet miatt végül az online térben rendezték meg a tanácskozást.

Az eseményen a Justitia et Pax Europa elnöke, Noël Treanor elnökölt, aki egyben az észak-írországi, belfasti székhelyű down-connori egyházmegye főpásztora.

A Zoom segítségével megtartott tanácskozásokon húsz európai ország ötven képviselője vett részt; Magyarországot a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának munkatársa, Bánlaki Zsanett képviselte.

A hétvége előadásai a vallás és társadalom kapcsolatáról szóltak a világjárvány teremtette új helyzetben. Az előadók között volt Herman van Rompuy, az Európai Tanács egykori elnöke; két európai parlamenti képviselő, Damian Boeselager és Paulo Rangel; valamint Alexander Filipović litván és Youssef El Hage ciprusi professzor és az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának volt másodtitkára, Flaminia Giovanelli.

Október 12-én a különböző bizottságok beszámoltak az elmúlt egy év tevékenységeiről, a járvány kihívásairól.

A Justitia et Pax Europa vezetőinek következő találkozóját a tervek szerint 2021. február 12. és 14. között Szombathelyen tartják.

Forrás: MKPK Caritas in Veritate Bizottság

Illusztráció: Justitia et Pax Europa

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria