Orosz légicsapások érték Ukrajnát húsvétvasárnap

Kitekintő – 2024. április 2., kedd | 17:19

Oroszország március 31-én, húsvétvasárnap megerősítette, hogy tömeges csapást mért Ukrajna energetikai infrastruktúrájára és földgáziparára, jóllehet Ukrajnának sikerült oroszországi helyszíneket is támadnia – adta hírül weboldalán a Vatican News.

Mialatt sok ukrajnai keresztény a húsvét ünneplésére gyűlt össze vasárnap, az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy „nagy pontosságú, nagy hatótávolságú légi fegyverekkel” és drónokkal támadta Ukrajnát. Egy közleményben a védelmi minisztérium azt mondta, hogy a támadás eredményeként „a fegyverek, felszerelések és lőszerek gyártásával és javításával foglalkozó ukrán hadiipari vállalatok tevékenysége megszakadt”. A közlemény kiemelte, hogy a támadás céljait sikerült elérni, mivel a kijelölt objektumokat eltalálták.

Ugyanaznap, korábban, az ukrán légierő bejelentette, hogy Oroszország 16 rakétát lőtt ki és 11 drónt vetett be egy éjszakai támadás során. A légierő állítása szerint 9 drónt és 9 rakétát sikerült megsemmisítenie. Ukrajna Odessza régiójában ezrek maradtak ideiglenesen áram nélkül, miután egy lezuhant orosz drón törmelékei tüzet okoztak egy energetikai létesítményben. A hatóságok szerint a támadás miatt mintegy 170 ezer otthonban volt átmeneti áramszünet.

Ukrajna azonban visszavágott: az orosz hatóságok szerint Kijev 10 cseh gyártmányú Vampire rakétát lőtt ki az orosz határ menti Belgorod régióra, ahol legalább egy ember megsebesült.

A támadások Ukrajnában húsvétkor történtek, és annak a háborúnak az aspektusait tükrözik, amely több százezer ember halálát és sebesülését okozta azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta az országot. A mészárlásról ismertté vált Bucsában vasárnap kezdték meg a felszabadítás második évfordulójának megünneplését. Oroszország a teljes körű invázió kezdetén elfoglalta a várost, amely mintegy 25 kilométerre fekszik Kijevtől. Emberi jogi szakértők és ügyészek szerint orosz katonák civilek százait ölték meg és földelték el tömegsírokban, amelyeket azután tártak fel, hogy Ukrajna 2022 márciusában visszafoglalta a területet.

Az elmúlt napokban legalább egy ukrán páncélos egység tüzelt az orosz gyalogsági állásokra Bahmut irányában, miközben az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni a térségben. Az ukrán egység katonai parancsnoka a lőszerkészletek fogyatkozására panaszkodott, ami általános probléma az ezer kilométeres frontvonalon.

„Nehéz a helyzet a frontvonalon. Nincs elég lőszer. Sokkal könnyebb lenne a gyalogságnak, ha lenne” – mondta Ihor parancsnok, aki csak a keresztnevét fedte fel.

Bár voltak felhívások béketárgyalásokra, Moszkva és Kijev nem ért egyet abban, hogyan lehetne véget vetni a háborúnak. Ezért a katonák továbbra is harcolnak, miközben a frontvonalak egyre inkább az első világháború lövészárkaira emlékeztetnek.

Forrás és fotó: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír
(hj)

Kapcsolódó fotógaléria