Oroszország támogatásával megépülhet a Hagia Sophia másolata Szíriában

Kitekintő – 2020. július 30., csütörtök | 15:57

A szír kormány beleegyezésével, valamint orosz politikai és katonai erők támogatásával hamarosan megkezdődhet az Isteni Bölcsességnek szentelt templom építése, azzal a határozott szándékkal, hogy – kisebb léptékben ugyan – újraalkossák a török elnök által nemrégiben ismét mecsetté alakított isztambuli Hagia Sophiát – adta hírül a Fides hírügynökség július 29-én.

A szíriai „kis Hagia Sophia” a terv kezdeményezői szerint Hama régióban épül majd meg. A damaszkuszi kormányhoz közeli forrásokat idézve erről adott hírt a szíriai és libanoni sajtó is, melyek az építést egyfajta orosz–szír válaszként mutatják be arra a török határozatra, hogy a Hagia Sophia volt ortodox bazilikát ismét megnyitották az iszlám vallásgyakorlás számára.

Egyes meg nem erősített információk szerint, melyeket a szír kormányhoz közeli aktivisták és propagandisták terjesztettek a közösségi hálón, a jövőbeni templom alapkövét már le is tették a görög ortodox többségű Al-Suqaylabiyah városában, a moszkvai Duma képviselői, valamint az antiochiai görög ortodox patriarkátus vezetői jelenlétében. Jelentések szerint a Latakia közelében lévő orosz támaszpont katonái jelenleg is dolgoznak már az új templom megépítésének tervein.

A kezdeményezés egyik legfőbb előmozdítója Nadel al-Abdullah, aki hírnevét azzal szerezte, hogy az Aszad-kormányt támogató félkatonai csoportok egyikeként egy ortodox keresztényekből álló, védelmi feladatokat ellátó sereget vezetett a magát Iszlám Államnak nevező szervezet és a Dzsabhat an-Nuszra Front dzsihadista fegyveresei ellen vívott háborúban. Abdullah úgy nyilatkozott, rendelkezésre bocsátották a földterületet, amelyre a szíriai „kis Hagia Sophia” épül majd.

A szíriai és a libanoni sajtó idézte Vitalij Milonov orosz parlamenti képviselő nyilatkozatait is, aki hazájában többek közt arról ismert, hogy amellett kampányol, hogy a hivatalos orosz sajtóban a régi Konstantinápoly nevet használják Isztambul helyett, illetve hogy „Ortodoxia vagy halál” feliratú pólót visel. Elmondása szerint az orosz ortodoxok készek nagylelkűen támogatni a Hagia Sophia mintájára tervezett templom építését Szíriában.

A szír sajtó ezt a lehetőséget válaszként értelmezte a török politikai vezetőség azon döntésére, hogy újra átadják az iszlámnak az ősi keresztény bazilikát, amely Konstantinápoly oszmán elfoglalása után mecsetté vált, majd a modern Török Köztársaság megalapítója, Mustafa Kemal Atatürk akaratából 1934-től egyszerű múzeumként működött tovább.

A mecsetté változtatott Hagia Sophia körül zajló események, és általánosságban, a keresztények helyzete a Közel-Kelet számos országában egyre nyilvánvalóbb módon geopolitikai üggyé válnak, amelynek az ott megkeresztelt emberek jelenére és jövőjére vonatkozó következményei egyelőre nem megjósolhatóak.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria