Ortodox–katolikus zöld konferencia Isztambulban – Idén is megrendezték a halki csúcstalálkozót

Kitekintő – 2022. július 9., szombat | 14:02

Az ortodox Ökumenikus Patriarchátus és a Sophia Egyetemi Intézet június 8–11-ig Isztambulban rendezett konferenciáját mutatja be a Fokoláre Mozgalom internetes magazinjában Román Zsuzsa fokolarina, a teremtésvédelem elkötelezettje, a Sophia Egyetemi Intézet doktorandusza. A cikkből részleteket közlünk.

A Sophia Egyetemi Intézet hallgatójaként lehetőségem nyílt rá, hogy részt vegyek a halki konferencián, amelyet a Sophia Egyetemi Intézet (Olaszország, Toszkána, Loppiano) és az ortodox Konstantinápolyi Ökumenikus Patriarchátus szervezett Isztambulban június 8-tól 11-ig.

A rendezvény neve (V. Halki Csúcskonferencia) a híres ortodox egyetemre, az 1844-ben alapított Halki Teológiai Iskolára utal. A találkozó témáját megjelölő hosszabb cím ez volt: A bolygó jövőjének közös támogatása. Ferenc pápa és Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka prófétai szolgálata.

A konferencia céljaként tűzte ki, hogy kiemelje a Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka tanításában fellelhető közös pontokat bolygónk fenntarthatóságával kapcsolatban. Ezt magas színvonalú előadások és beszélgetések, hozzászólások tették lehetővé. Az eseményen jelen volt maga Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, az ortodox egyház több kiemelkedő alakja és teológusa, valamint Angelo Vincenzo Zani érsek, a Katolikus Oktatási Kongregáció titkára. Részt vett a törökországi apostoli nuncius, Paul Fitzpatrick Russell érsek, valamint Margaret Karram és Jesús Morán, a Fokoláre Mozgalom elnöke és társelnöke is. A megjelentek között találkozhattunk a Fokoláre Mozgalom ortodox felekezetű tagjaival – a román ortodox egyházat négyen is képviselték –, valamint a Sophia Egyetemi Intézet professzoraival és hallgatóival.

Számomra mély élmény volt részt venni a konferencián, testvéri, baráti pillanatokat élni az ortodox egyház tagjaival és az összes jelenlevővel. Felfedeztem, hogy az ökológia és az ökumenizmus egy lehetséges út a párbeszédre, mindkettő gyarapszik, ha ez a két terület élő módon összetalálkozik.

Az ökumenikus párbeszéd megtestesül, konkrét lehetőséget, egyfajta platformot kap, ahol együtt dolgozunk, miközben a környezeti kérdéssel kapcsolatos reflexió, a megoldásáért folytatott tevékenység biztos történelmi gyökereket, spirituális, filozófiai és teológiai mélységet nyernek.

De mi is ennek a rendezvénynek az egyházi és kulturális háttere, előzménye? Több mint ötven éve újraindult az ökumenikus párbeszéd a katolikus és az ortodox egyházak között, és ebben VI. Pál pápának és Athenagorasz pátriárkának kiemelkedő szerep jutott. (…)

Bartholomaiosz pátriárka az ünnepi liturgiában így határozta meg a keresztények szerepét: „Számunkra, keresztények számára semmi sem a mi munkánk és eredményünk. Minden a szeretet Istenének ajándéka, egy jó ajándék fentről. Az Egyházban közös tapasztalat, hogy azáltal, hogy mindent ajándéknak és isteni kegyelemnek fogadunk el, és a legbensőségesebb kapcsolatban élünk Istennel, a Teremtővel és Megváltóval, létünk örök horizontjával, képesek vagyunk a földön teremtő erőket kifejleszteni, Isten cinkosaiként, reménységének tanúiként, élve és hirdetve az evangéliumot az Úr parancsai szerint.” (…)

A konferencia angol nyelvű honlapján megtalálhatók a konferencia anyagai, fotói.

A teljes írás ITT olvasható.

Forrás: Új Város Online

Fotó: Vatican News; Halkisummit.com/hs5

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria