Őseik legmerészebb álmait váltották valóra – Afroamerikai orvostanhallgatók fotója terjed a neten

Kitekintő – 2020. február 8., szombat | 13:41

Sőt, szó szerint: „az őseink legvadabb álmait”. Ezekkel a szavakkal tettek közzé egy büszkeséget sugárzó, optimizmusra indító csoportképet afroamerikai orvostanhallgatók, akik ellátogattak a louisianai Whitney-ültetvényre.

A New Orleanstól mintegy ötven mérföldre található Whitney-ültetvény egyfajta skanzen és emlékhely: eméket állít azoknak, akiket rabszolgasorba kényszerítettek két évszázaddal ezelőtt. A látogatók megismerhetik az egykori rabszolgák életét, munkáját, életkörülményeit.

A New Orleans-i Tulane Egyetemről idelátogató orvostanhallgatók a rabszolgák hajdani lakóháza előtt készítettek szépen komponált, hatásos csoportképet – amellyel sok szónál ékesebben biztatják az afroamerikai gyerekeket, hogy ne adják fel álmaikat. Biztosak benne: őseik határtalan büszkeséget éreznének, látva ezt a fotót.

A csoport egyik tagja, Russel Ledet korábban járt a Whitney-ültetvényen kislányával, utána vetette föl hallgatótársainak az ötletet. Tizenöt feketebőrű orvostanhallgató, orvosi köpenyekben, a rabszolgák egykori lakhelye előtt – nem csoda, hogy sokakat megérintett a kép.

„Elképesztő volt látni a sok fekete orvostanhallgatót egy képen. Egy olyan helyen, ahol az őseinknek és a küzdelmeiknek állítottak emléket – mondta Sydney Labat, hallgatótársuk az NBC hírportálnak. – Az őseink rabszolgalakásai előtt felsorakozva, a Whitney-ültetvényen, az orvosis csoporttársaimmal. Tényleg az őseink legvadabb álmai vagyunk.”

Mivel az is céljuk, hogy az afroamerikai gyerekeket motiválják erre a hivatásra, ahol még mindig alulreprezentáltak a feketék, az orvostanhallgatók azt szeretnék, hogy fotójukat tegyék ki iskolákban, az osztálytermekben. Erre sok iskola hajlandóságot is mutat, úgyhogy bízni lehet benne: az orvosis fiatalok ötlete eléri a célját.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Aleteia.org; NBC News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria