Ötödik alkalommal visz segélyszállítmányt Horvátországba a szombathelyi karitász

Kitekintő – 2021. április 13., kedd | 17:18

Április 13-án, kedden ötödik alkalommal indított segélyszállítmányt a földrengés sújtotta Horvátországba a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Szombathely testvérvárosába, Sziszekbe ezúttal három kamion és két mikrobusz visz adományokat.

Április 12-én, hétfőn az adományozó Gravitáció Kft. telephelyén tájékoztatta a sajtó képviselőit minderről Tuczainé Régvári Marietta szombathelyi egyházmegyei karitászigazgató. A szállítmányt Székely János megyéspüspök áldotta meg.

A sajtótájékoztatón a karitászigazgató elmondta: ötödik alkalommal visznek az újjáépítéshez használható építőanyagokat és a mindennapi élethez legszükségesebb dolgokat, most például készételkonzerveket Szombathely testvérvárosába, Sziszekbe. A csaknem tízmillió forint értékű adományt egy építőanyag-kereskedelemmel foglalkozó helyi vállalkozás ajánlotta fel, amit három, szintén szombathelyi szállítmányozási cég ingyenesen juttat el a földrengés sújtotta családokhoz.

A horvátországi helyzetre a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász az elsők közt reagált, segélyszállítmányát már január 2-án útnak indította Sziszekbe. Ezt követően még további három alkalommal vitt az ottani szükségletek szerint adományokat, valamint az újjáépítéshez nélkülözhetetlen építőanyagokat. Eddig öt kamionnyi és 12 mikrobusznyi segélyszállítmány hagyta el Szombathely határát, összesen mintegy 40 millió forint értékben.

A kedden útnak indult három kamion – a DominóTrans, a GalambosTrans és a VoleiSped egy-egy járműve – a Gravitáció Kft. közel tízmillió forint értékű felajánlását – térkövet, járólapokat és fürdőszobai szanitereket – szállítja ki Horvátországba. Emellett a Győri és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös beszerzéseként egymillió forint értékű készételkonzervet is visz a sziszeki adománygyűjtő-központba a jószolgálati szervezet, velük tart Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója is. Így már összesen nyolc kamion és 14 mikrobusz szállítmánya ér célba több mint 50 millió forint értékben a nehéz helyzetbe került sziszeki emberek megsegítésére.

Székely János megyéspüspök a sajtótájékoztatón megáldotta az azóta útnak indult járműveket és az adományokat, majd elismerő okleveleket nyújtott át az adományozó Gravitáció Kft., valamint a szállítmányozási cégek ügyvezetőinek. Utóbbiak hosszabb ideje rendszeresen segítik a karitász által szervezett akciókat.

„Az otthont elveszíteni az egyik legnagyobb fájdalom lehet az életben, hiszen az otthon nem csupán köveket jelent, de életteret és közös emlékeket is egy család számára” – mondta a püspök. A horvátországi földrengésben több mint háromezer otthon vált teljesen lakhatatlanná, tizenegy iskola és öt templom omlott össze, több mint ötvenezer ember került nagyon nehéz helyzetbe, ezért szükség van minden nagylelkű segítségre – fűzte hozzá.

Forrás és fotó: MTI, Büki László/Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria