Pakisztánban igazságot és védelmet kérnek a kormánytól a püspökök a leginkább kiszolgáltatottaknak

Kitekintő – 2020. november 9., hétfő | 13:07

A pakisztáni katolikus püspökök november 5-én és 6-án tartott lahori ülésük során súlyos aggodalmuknak adtak hangot a kisebbségi közösségekhez tartozó lányok elrablásának, erőltetett áttérítésének és kényszerített házasságának egyre növekvő száma miatt. Közleményükben kérik a pakisztáni kormányt, hozzon törvényt a kiskorúak védelmében.

A püspökök elítélik a kiskorú katolikus lány, Arzoo Raja elrablását, kényszerített áttérését és a nála háromszor idősebb férfival kötött házasságát, ahogy más hasonló eseteket is. Nehezményezik, „hogy a rendőrség nem képes gyorsan és hatékonyan fellépni az ilyen bűncselekményekkel szemben”, és arra kérik a kormányt, „szolgáltasson igazságot és védelmet a társadalom kiszolgáltatott tagjainak”. Kiemelték, hogy „az állam felelőssége, hogy törvényt hozzon az állampolgárok, különösen a kiskorú lányok védelmében” – olvasható a Fides hírügynökségnek küldött közleményben, melyet a Pakisztáni Katolikus Püspöki Konferencia ülését követően tettek közzé. A dokumentum aláírója Joseph Arshad érsek, az iszlámábád-ravalpindi egyházmegye püspöke, a püspöki testület elnöke. 

Szintén aggodalomra ad okot – áll a közleményben – a koronavírus-járvány súlyosbodása, ami pusztító hatással lehet az országra. A főpásztorok ezért arra buzdítják az embereket, tartsák be a kormány előírásait a maszk viselését, a kézmosást és a szociális távolságtartást illetően. Továbbá elismerésüket fejezték ki az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók áldozatos szolgálata miatt, akik nagy odaadással munkálkodnak a világjárvány elleni küzdelemben. Felhívták a figyelmet azoknak a nehéz helyzetére, akiket gazdaságilag sújtott a járvány, s „minden nemes lelkű embert a rászorulók megsegítésére és támogatására” szólítottak.

Végül azt kérték, „minden jóakaratú ember buzgón imádkozzon Pakisztán népének egészségéért, szeretett országunk békéjéért és jólétéért”.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Wikipédia; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria