Panamától Lisszabonig – Az ifjúságpasztoráció képviselői a gépek előtt találkoztak Róma helyett

Kitekintő – 2020. november 24., kedd | 18:35

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma Ifjúsági Irodája november 18. és 22. között nemzetközi találkozót szervezett a püspöki konferenciák és nemzetközi mozgalmak, közösségek ifjúsági képviselőinek részvételével.

A szimpózium témája a legutóbbi, 2019-ben Panamában megrendezett ifjúsági világtalálkozó (IVT) lelkipásztori és szervezési értékelése és a következő, 2023-as lisszaboni világtalálkozó portugál szervezőcsapatának bemutatkozása volt. A két világtalálkozót összekötő folyamatot a „Missziós szinodalitásra hívva” mottó jegyében rendezték meg.

Az ifjúságpasztorációs eseményre eredetileg tavasszal, a virágvasárnap előtti héten került volna sor Rómában, azonban a koronavírus-világjárvány miatt előbb őszre halasztották, majd a körülményekre tekintettel végül online formában rendezték meg.

A mintegy 220 résztvevő négy napon át napi három óra online munkában vett részt, és az elhangzott előadások, beszámolók feldolgozására két alkalommal nyelvi kiscsoportokban került sor.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát (MKPK) Szilágyi Eszter és Gábor Miklós képviselte.

A szerdai nap kitekintést adott arra, hogy a járvány idején milyen eszközök segítenek abban, hogy az Egyház élő kapcsolatban maradjon a fiatalokkal, illetve világszerte hogyan reagálnak erre a kihívásra a különböző katolikus közösségek. A beszélgetések során hangsúlyozták, hogy ébernek maradni, minden időt jól felhasználni elengedhetetlen feladat annak ellenére, hogy bezárkózik a világ, korlátozódnak a személyes találkozások, és óvatos lépésekkel éljük meg a hétköznapokat. Kiemelték, hogy nem szabad elmulasztani annak a lehetőségét, hogy egyszerre legyünk tanítványok és tanúságtevők a világban, ugyanakkor ki kell állni az élet próbáit is. Nemcsak a koronavírus, hanem a helytállás is olyan mutató, amelyet tesztelnünk kell: ez egy olyan időszak az életünkben, amelyben nemcsak a vírusnak, hanem a türelemnek is van mérőfoka.

A türelem, a lassításra való képesség olyan tulajdonságok, amelyek fontosságát fel kell most fedeznünk a mindennapokban, és amelyek közepette meg kell találnunk, milyen feladatra hív bennünket Krisztus.

A konferencia résztvevői beszámoltak arról, hogy a korlátozások a fiatal korosztályt hogyan ösztönözték cselekvésre, kezdeményezések elindítására, újszerű kihívások elfogadására és kreativitásra. Általános tapasztalatként, majd motivációként jelent meg, hogy az online térben való mozgás a fiatalok számára sem könnyű és magától értetődő tevékenység. Ez a „hogyan tovább”-ban való fejlődési lehetőség közös utazásra hívja a fiatalokat és az Egyházat, amely a szinodalitásra szólító irányultságot erősíti meg. Ennek a szinodalitásnak a fontosságát emelte ki a 2018. évi püspöki szinódus után felállított, újonnan bemutatkozó Nemzetközi Ifjúsági Tanácsadó Testület (International Youth Advisory Body), melynek elsődleges feladata, hogy a fiatalokat hit- és hivatásbeli kérdésekben kísérje, illetve segítse, valamint tegye mindezt a megkülönböztetés eszközének gyakorlásával és mindennapi teendőkbe integrálásával.

A találkozó második napján a Világiak, Család és Élet Dikasztériumát vezető bíboros, Kevin Farrel köszöntötte a résztvevőket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ez az online találkozás különleges és kifejezett jelképe a fiatalok és az Egyház összefogásának.

Mondhatni történelmi pillanat az Egyház életében, hiszen egy olyan világjárvány közepette – amely mindnyájunkat közelről érint lélekben és fizikálisan is – mégiscsak tanúi lehetünk a tenni akarásnak, a tevékeny szeretetnek.

A közös imádságot és köszöntőt követően José Domingo Ulloa panamavárosi érsek bejelentkezésére, majd a panamai IVT szervezőinek beszámolójára, illetve a világtalálkozó részletes összefoglaló értékelésére került sor.

A harmadik napon Nathalie Becquart XMCJ nővér, a Püspöki Szinódus Általános Titkárságának tanácsadója tartott nagyívű és mozgósító előadást Ferenc pápa Christus vivit apostoli buzdításából kiindulva a missziós szinodalitásról. Az itt felvetett kérdéseket két részből álló kiscsoportos munka keretében dolgozták fel a résztvevők, majd a csoportvezetők röviden összefoglalták a plenáris ülésen a beszélgetéseket. A visszajelzések szerint többek között olyan témák merültek fel, mint a szinodalitás gyakorlatba helyezésének mikéntje, a pasztorális tevékenységek felépítése, az Egyház és a valóság találkozása, a fiatalok értékéhsége, valamint vágyuk arra, hogy meghallgassák őket, az egyházi személyek túlterheltsége, a média szerepe, a helyi szintű és globális tevékenységek összehangolása, a generációk gyümölcsöző együttműködése.

A szombati napon Manuel Clemente bíboros, lisszaboni pátriárka köszöntötte a résztvevőket, majd bemutatkozott a portugál szervezőbizottság, és megismertették a konferencia résztvevőivel az egy évvel későbbre, 2023-ra halasztott világtalálkozó már kidolgozott kereteit, szervezési elképzeléseiket.

A járványhelyzet miatt online térbe szorult konferencia résztvevői színvonalasan megszervezett programon vehettek részt, a házigazdák mindennap jó reggelt, napot, délutánt és estét kívánva köszöntötték a résztvevőket, akik a mai korszerű kommunikációs videotechnika alkalmazásával a világ számos pontjáról, saját otthonukból vagy irodájukból kapcsolódhattak be a közös munkába.

A nemrég elindult Synact – synodinaction közösségi médiafelület is segítette a munkát, amely a püspöki konferenciák ifjúsági képviselőinek gyors és közvetlen kommunikációját teszi lehetővé.

Így az előadások anyaga, a kiscsoportos beszélgetések összefoglalásai szinte azonnal elérhetővé váltak, és segítették a téma elmélyítését.

Krisztus király vasárnapján Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott ünnepi szentmiséje keretében adták át a panamai fiatalok portugál társaiknak az IVT keresztjét és a Salus Populi Romani Szűz Mária-ikon másolatát.

A Szentatya a szentmise végén jelentette be, hogy az ifjúsági világnapot – amelyet Szent II. János Pál pápa kezdeményezett 1984-ben – 2021-től évente virágvasárnap helyett Krisztus király vasárnapján fogják megtartani az egyházmegyékben.

Szöveg: Szilágyi Eszter, Gábor Miklós/MKPK Ifjúsági Bizottsága

Fotó: Világiak, Család és Élet Dikasztériuma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria