A pápa fő helyre ültette az argentin hulladékgyűjtögetőt

Kitekintő – 2013. március 20., szerda | 13:09

A neves személyiségek között fenntartott helyet kapott Ferenc pápa három külön meghívottja. Sőt, ők még közelebb is ültek az oltárhoz. A Szentatya maga mellett akarta őket péteri szolgálatának kezdetén.

José María del Corral Buenos Airesből annak az ifjúsági képzési programnak a vezetője, amely Bergoglio ösztönzésére, az ő püspöksége alatt indult el az argentin fővárosban. Ennek keretében például egy több vallást képviselő ifjúsági csoportban olyan problémákkal foglalkoznak, mint a drog, az erőszak, a törvénytelenség. Ana Rosa Sivori missziós szerzetesnő Thaiföldön gyermekek nevelésével és képzésével foglalkozik, a Szentatya másodunokatestvére. Sergio Sanchez „cartonero”, hulladékgyűjtögető Buenos Airesből – mindhárman egyszerű, hétköznapi emberek, akik számára különleges örömet jelentett a szentmise napja. Nem vasárnapi ruhában jelentek meg, hanem szokásos öltözéküket viselték.

Sergio Sánchez ugyanabban a kék és zöld színű tréningruhában vett részt a szertartáson, amelyben Buenos Airesben az utcára tett újrafelhasználható hulladéktárgyakat gyűjti. A munkából kizártak mozgalmában tömörült „cartonerókat” képviseli.

Öt évvel ezelőtt kezdődött a kapcsolata Bergoglio érsekkel, amikor a legnehezebb volt a küzdelem a dolgozók méltóságának elismeréséért – írja a L’Osservatore Romano. „Az egyetlen, aki mellénk állt, Bergoglio atya volt. Ő is harcolt az alávetettség különböző formái ellen, mindaz ellen, amiben az emberekkel úgy bánnak, mint puszta termelőeszközökkel” – emlékezett vissza Sanchez.

A Rai olasz televíziónak pedig elmondta, hogy az érsek Buenos Airesben többször is mutatott be köztük misét. Rómában először furcsa volt számára, hogy a szentmisén nincs a Szentatya mellett a közvetlen családja. Meghívásából azonban megértette, hogy „mi vagyunk az ő családja, ezért akar maga mellett minket”.

Magyar Kurír

(lt)