Parolin bíboros államtitkár a Monacói Hercegségben tett hivatalos látogatást

Kitekintő – 2021. július 21., szerda | 12:45

A Szentszék és a Monacói Hercegség közötti megegyezés 40. évfordulója alkalmából látogatott Pietro Parolin bíboros államtitkár július 18–19-én a világ – éppen a Vatikánt követően – második legkisebb országába.

1981. július 25-én írta alá a Szentszék és a Monacói Hercegség megegyezését a püspöki kinevezésekről, amit július 30-án Szent II. János Pál pápa Apostolica haec kezdetű bullája követett, melyben a monacói egyházmegyét főegyházmegyévé nyilvánította. A 40. évforduló alkalmából Pietro Parolin szentszéki bíboros államtitkár látogatást tett az országban, és július 18-án, vasárnap délelőtt ünnepi szentmisét mutatott be a Szeplőtelen Fogantatás-székesegyházban.

A bíboros homíliájában megemlékezett a hercegség több évszázados történetéről, amely a keresztény hitben mélyen gyökerezik. Pontosan ennek a hitnek a tükrében a keresztények arra hivatottak, hogy segítsék embertársaikat, köztük is a vándorlókat, az elesetteket, így a szegényeket, peremre szorultakat, de a lélekben megsebzetteket is, vagyis az egyedülállókat, az elromlott emberi kapcsolatoktól szenvedőket. A keresztény szeretet, amely Európát formálta, bővelkedjen Isten kegyelmében az országban – mondta az ünnepi homíliájában Parolin bíboros.

A szentmisét követően, vasárnap délután a szentszéki államtitkár a helyi papsággal, a katolikus mozgalmak és szervezetek képviselőivel találkozott. A találkozó során hangsúlyozta a hit hirdetésének, a szeretetcselekedetek gyakorlásának, a családok támogatásának és környezetünk ápolásának sürgető jelentőségét. Emlékeztetett arra is, hogy milyen az élet az egyre megosztottabb és polarizált társadalmakban. A szekularizmus egy bizonyos fajtája egyre inkább megerősödött Európában, ami társadalmi ellentétekhez vezetett. A szekularizmus kizárja a vallást a mindennapi életből, és pusztán személyes tényezőként kezeli. Parolin bíboros szerint ahol hiányzik a vallásosság, ott olyan hivatkozási pontok is hiányoznak, amelyek a polgári társadalom harmonikus fejlődését szolgálják. A Monacói Hercegség példája jól mutatja, hogy létezhet egyház és állam között pozitív kapcsolat, ahol mindkét fél megtartja autonómiáját, ugyanakkor virágzó együttműködés valósul meg a közjó érdekében.

Pietro Parolin Monacóban válaszolt a Vatican News újságírójának kérdéseire. Látogatásával kapcsolatban leszögezte, hogy ezzel is a Szentatya közelségéről kívánják biztosítani az egyházi közösségeket. A látogatás továbbá bátorításként szolgál az evangélium útján való haladásra a nehézségek ellenére is. A mai társadalom hajlamos az eltávolodásra, az „elkereszténytelenedésre”. „Azért vagyok itt, hogy a Szentatya nevében bátorítsam a híveket küldetésük teljesítésére, egy olyan térségben, amely más, mint a többi, talán gazdagabb, de pontosan emiatt van szüksége az evangélium értékeire.”

A bíboros szavai szerint Monacóban a katolikus vallás – ma is élő – történelmi örökség. Ez a Szentszék számára az együttműködés lehetőségét és a vallás közéleti szerepének elismerését jelenti. A két állam együttműködése a közös értékekből indul ki, amelyek a politikai és társadalmi élet alapjai lehetnek. Ez alapvető feltétele az emberi személy méltósága elősegítésének és megőrzésének. Az együttműködés emellett azokban a nemzetközi projektekben nyilvánul meg, amelyeket Monaco a szegényebb térségekben folytat. A Szentszék érdekelt ezeken a területeken, így a Covid-19-járvány kezelése és a válság utáni újraindulás megvalósításában – fejtette ki Pietro Parolin monacói látogatása alkalmával.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria