Parolin bíboros: Párbeszéd, reform és leszerelés adhat választ a nemzetközi kihívásokra

Kitekintő – 2019. október 31., csütörtök | 12:47

A szentszéki olasz nagykövetségen egy könyvbemutató kapcsán szólalt föl Pietro Parolin bíboros október 29-én. A sajtó képviselőinek kérdéseire válaszolva a vatikáni államtitkár Irakról, Szíriáról, illetve Ferenc pápa közelgő japán útjáról beszélt.

A szíriai konfliktussal kapcsolatban Pietro Parolin bíboros kiemelte: a Szentszék mindig párbeszédre szólít a sok szenvedést okozó problémák megoldása érdekében.

Válaszolni kell a lakosság igényeire, vagyis reformokat kell végrehajtani, amint például Irakban sokan követelik. Csak így lehet elkerülni a szélsőséges elhajlásokat, mint amilyeneket az Iszlám Állam terrorszervezettel kapcsolatban tapasztaltunk – nyilatkozta a vatikáni államtitkár.

Ferenc pápa közelgő ázsiai útjáról is kérdezték az újságírók Parolin bíborost, aki elmondta: a Szentatya nagy gonddal készül Thaiföldre és Japánba.

Mianmari és bangladesi utazása után a pápa most ismét visszatér Ázsiába. Ami a japán látogatás témáit illeti, Ferenc pápa sürgős leszerelésre szólít. Nagy veszélynek vagyunk kitéve, hiszen látjuk, hogy a fegyverkészletek megsemmisítése helyett újrafegyverkezési verseny indult, ami ahelyett, hogy nagyobb biztonságot adna a lakosságnak, a társadalom fejlődéséhez szükséges erőforrásokat von el – hívta fel a figyelmet Pietro Parolin.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria