Pénzzel és rózsafüzérekkel is támogatja a Szükséget Szenvedő Egyház a szíriai keresztényeket

Kitekintő – 2019. augusztus 16., péntek | 20:15

A Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) katolikus segélyszervezet augusztus 15-én, Szűz Mária mennybevételének ünnepén kiadott nyilatkozatában számol be arról a programjáról, melynek keretében az aznap déli Úrangyala imádság előtt Ferenc pápa által megáldott hatezer rózsafüzért osztják majd ki a szíriai keresztények között.

A legnagyobb Mária-ünnep délelőttjén Ferenc pápa a Szent Márta-házban fogadta a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezet küldöttségét, amely hatezer – betlehemi és damaszkuszi keresztény kézműves mesterek által készített – rózsafüzért hozott magával. A pápa megáldotta az olvasókat, majd a déli Úrangyala imádság során megemlítette, ezt azzal a szándékkal tette, hogy az imádság által erősítse a gyötrelmektől megpróbált szíriai keresztényeket. „A hittel végzett imádság hatalmas erejű. Továbbra is imádkozzuk a rózsafüzért Közel-Kelet és az egész világ békéjéért” – kérte a hívektől.

A rózsafüzérek ajándékozásába a segélyszervezet a Szíriában működő katolikus és ortodox egyházakat vonta be. A pápa által megáldott rózsafüzéreket szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén felekezetre való tekintet nélkül osztják ki azok között a szíriai keresztények között, akiknek a családjában a háború során megöltek vagy elraboltak valakit. Ez alkalommal szentmiséket is tartanak, valamint körmeneteket vezetnek. 

Tavaly december 2-án a „Gyertya Szíria békéjéért” elnevezésű kezdeményezés keretében Ferenc pápa is meggyújtott egy gyertyát, ezzel is jelét adva együttműködésének. A mostani, rózsafüzért ajándékozó akció a „Vigasztald az én népemet” ökumenikus kezdeményezés jegyében született. A szentolvasó mellett arab nyelvű Szentírást is ajándékoznak, míg az ortodox egyház olajfából készült feszületeket ad a szíriai keresztényeknek. Szeptember 15-én Ferenc pápa az Úrangyala imádság végén megáldja majd a Boldogságos Szűz Máriát mint a szíriaiak vigasztalóját ábrázoló kegyképet, mely az ortodox egyház adománya.

„A Szentatya támogatja a Szíria és a Közel-Kelet keresztényei megsegítésére irányuló kezdeményezéseinket. A pápa segítsége éppen ezért nagyon fontos és értékes számunkra, közelsége pedig nagy vigasztalást jelent mindazoknak, akik a háborúban elvesztették szeretteiket” – nyilatkozta Thomas Heine-Geldern, a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet vezetője.

Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a háború kezdete óta 850 projekttel segítették a szíriai keresztényeket. Ezzel nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy minél több szíriai család maradjon a hazájában. A támogatás összege eléri a 35 millió eurót, ami mintegy 11,5 milliárd forintnak felel meg. Ám nem ez a legfontosabb, hiszen a szíriai keresztények leginkább lelki közelséget és imádságot igényelnek. A „Vigasztald az én népemet” ökumenikus kezdeményezés éppen erre az igényre válaszol.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria