Peru új boldogot kapott – Aguchita nővért, a perui őserdő vértanú misszionáriusát

Kitekintő – 2022. május 18., szerda | 20:56

A május 7-i boldoggá avatás a perui La Florida településen zajlott, azon a helyen, ahol Aguchita nővért 1990-ben meggyilkolták. A szertartást Baltazar Porras Cardozo venezuelai bíboros, Ferenc pápa követe vezette; jelen volt Gerardo Zerdín püspök és Miguel Cabrejos Vidarte, a Latin-amerikai Püspökök Tanácsa (CELAM) elnöke.

Május 8-án, a Regina Caeli elimádkozása után Ferenc pápa külön megemlékezett egy újonnan boldoggá avatott perui szerzetesnővérről, María Agustina Rivas Lópezről, ismertebb nevén Aguchita nővérről, aki a Jó Pásztor Szeretete Nővérek (Congregatio Sororum a Bono Pastore) közé tartozott. A hetvenesztendős Aguchita nővért a hit iránti gyűlöletből gyilkolták meg 1990-ben a Fényes Ösvény (Sendero Luminoso) nevű kommunista szervezet tagjai; a falu lakóinak szabadon bocsátásáért önként ajánlotta föl életét. Egy 17 éves lány ölte meg öt lövéssel 1990. szeptember 27-én.

„Ez a hős misszionárius, bár tudta, hogy életét kockáztatja, mindig közel maradt a szegényekhez, különösen az őslakos nőkhöz és a parasztasszonyokhoz, tanúságot téve az igazságosság és a béke evangéliumáról” – mondta róla a Szentatya.

A perui egyház több kezdeményezéssel készült a május 7-i boldoggá avatásra, mely San Ramón város közelében zajlott, azon a téren, ahol Aguchita nővér vértanúhalált szenvedett 1990-ben. A boldoggáavatási szertartást Baltazar Porras bíboros, Mérida érseke és Caracas apostoli adminisztrátora vezette; hívek ezrei vettek részt rajta.

„Agustina nővér vértanúsága kapcsán el kell gondolkodnunk néhány dologról. Először is az erőszak, a bűnözés, az igazságtalanság, az ideológiák gonoszságának abszurditásáról, amelyek semmibe veszik az emberi életet. A fegyverek önkényes használata csak halált és pusztítást okoz, nem oldja meg az emberi együttélés valódi problémáit” – fejtette ki a bíboros.

Agustina nővér vértanúsága nem improvizáció, rögtönzés volt, hanem a hivatásáért szeretetből adott végső áldozat – hangsúlyozta Baltazar Porras –, „élete és halála emlékeztet minket, hogy ez valamennyi megkeresztelt ember létezésének lényeges dimenziója, az egész keresztény élet látóhatárán mindig ott van a vértanúság, kötelez minket; általában vérontás nélkül, máskor vérünket is adnunk kell”.

Porras bíboros az olvasott evangéliumi részre utalva kiemelte, „Agustina nővérben jelenvalóvá vált a Jó Pásztor evangéliuma, melyet ezen a szentmisén olvastunk. A jó pásztorlány, Aguchita életét adta juhaiért… Ma az élet győzelmét ünnepeljük a halál felett, és szembenézünk a húsvéti kihívással, hogy olyan tanítványok és misszionáriusok legyünk, akik szenvedéllyel akarják tanulni és tanítani, hogyan kell élni”.

A szentmise végén a San Ramón-i apostoli helynökség püspöke, a lendvai születésű Gerardo Zerdín (Anton Žerdín Bukovec) bejelentette, hogy a templom, amely előtt a boldoggáavatási szertartás zajlott, ettől fogva Limai Szent Róza mellett Boldog Agustina nevét is viseli majd.

A boldoggá avatás során Miguel Cabrejos Vidarte érsek, a CELAM elnöke hangsúlyozta, Peru „a szentek földje” Limai Szent Rózával, Porres Szent Mártonnal – és „a vértanúk földje” is.

Megemlékezett a chimbotei mártírokról – a két lengyel misszionáriust és olasz társukat 1991-ben gyilkolták meg a Fényes Ösvény szervezet gerillái; 2015-ben avatták őket boldoggá.

A három misszionárius és María Agustina Rivas López nővér életét a halál csendjébe akarták fojtani, de Isten az igazság kiáltásává változtatta halálukat, amely visszhangzik az egyetemes Egyházban

– folytatta Miguel Cabrejos Vidarte érsek.

A szerzetesnővér vértanúsága „a szeretet és remény jele, amely megerősít bennünket elköteleződésünkben” – hangsúlyozta Cabrejos Vidarte érsek, egyszersmind buzdított, hogy most, a szinodális úton, amelyen az Egyház halad, újítsuk meg szeretetünket Jézus, az evangélium, a hívek, Isten szent népe felé, és adjunk hálát ezért a bátor nővérért, aki életét adta Krisztusért és a szegényekért, és példát ad mindannyiunknak szolgálatból és hűségből.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides.org

Fotó: Fides.org; REPAM; Arzobispadoarequipa.org.pe

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria