Politikai haszonszerzés folyik – A CCEE elnöke a belarusz–lengyel határon kialakult válságról

Kitekintő – 2021. november 17., szerda | 20:14

Gintaras Linas Grušas vilniusi érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) elnöke az Agensir, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) hírügynökségének nyilatkozott a belarusz–lengyel határon kialakult helyzetről, az élő pajzsként használt menekültekről, akik az emberkereskedelem egy új formájának áldozatai.

„Nagy szomorúsággal látjuk ezeket a képeket, a szenvedést, amit ezeknek az embereknek el kell viselniük. Családok gyerekekkel, akik ott ragadtak a határnál. Nagyon fontos azonban megérteni azt is, mi van a képek mögött. Nem migránsok és menekültek, hanem emberek, akiket egy kormányon lévő rezsim eszközként használ. Politikai okokból kereskednek velük, élő, emberi pajzsként használják őket politikai előnyök megszerzése érdekében és azért, hogy destabilizálják a helyzetet az Európai Unió határánál. Ezt hibrid hadviselésnek nevezzük, mert nem hagyományos fegyvereket használnak (emberkereskedelem, dezinformáció és más eszközök) ahhoz, hogy más országok határaira támadjanak” – ezekkel az erőteljes kifejezésekkel írja le Gintaras Linas Grušas vilniusi érsek, a CCEE elnöke azt, ami a belarusz–lengyel határon történik, ahol ahol Kuźnica közelében mintegy négyezer migráns gyűlt össze, akik főként Szíriából és Irakból menekültek el.

– Kik azok az emberek, akik ezen az útvonalon jönnek Európába?

– Tudtam beszélgetni néhány menekülttel: sokan borzasztó helyzetek elől menekülnek el szülőhazájukból. Sokan látták a háború szörnyűségét, szemük előtt haltak meg családtagjaik. Néhányan vallási üldöztetés elől menekülnek. Mások egy jobb életet keresnek. Megint mások különböző afrikai országokból származó diákok, akiknek lehetőségük volt Belaruszban tanulni. Amikor a Lukasenka-rezsim úgy döntött, hogy elindítja ezt az akciót, hogy krízishelyzetet teremtsen az Európai Unió határánál, akkor olyan mértékben emelte meg a kollégiumi díjakat ezeknek a külföldi diákoknak, hogy ne tudják kifizetni. És akkor azt a két lehetőséget adták eléjük, hogy hazamennek hazájukba vagy elmennek az Európai Unióba.

– És ekkor mi történt?

– Ebben a döntéshelyzetben azt választották, hogy az Európai Unióba mennek, és valójában nem értették, milyen szerepük lesz. A kormány a határhoz viszi őket, hogy áthatoljanak rajta. Akit elfognak az illegális határátlépési kísérlet közben, azt visszaküldik, de nem mehet sem Minszkbe, sem máshová. Belarusz funkcionáriusok tartóztatják fel őket a határnál, akiknek fegyvereik és kutyáik vannak, így akadályozzák meg, hogy elmeneküljenek, biztonságos helyre jussanak. Ezen kívül a belarusz kormány repülőjáratokat is szervez Minszkbe, lehetőséget ígérnek az embereknek arra, hogy belépjenek az EU-ba. Sokan nem veszik észre, hogy manipuláció áldozatai és útra kelnek egy jobb jövő reményében.

– Miért migránsokat használnak?

– Mindent a belarusz hatóságok irányítanak, mert jó tárgyalási pozícióba akarnak kerülni az Európai Unióval, hogy eltöröltessék a szankciókat, amelyeket a rezsim korábbi akciói miatt vezettek be. Maguk a belaruszok mondják, hogy a Belaruszba turistaként érkező migránsokat határőrök viszik el a belarusz városokból az Európai Unió határára. Egy új formája ez a nemzetközi szinten bűntetté nyilvánított emberkereskedelemnek, csak ebben az esetben nem egyéni, anyagi haszonszerzés céljából használják őket, hanem politikai célból, egy autoritárius rezsim megerősítésére.

– Felhívást intéz a politikai vezetők felé?

– Ahhoz, hogy felmérjük, hogyan lehet felhívást intézni a politikusokhoz, tudni kell, mi a helyzet Belaruszban. Az országban sok ártatlan embert megkínoznak, üldöznek, börtönbe vetnek. Az Európai Unió határainál történik mindez, olyan emberekkel, akik a nyugati értékekért és szabadságért harcolnak. A Lukasenka-rezsim az ország saját lakosságát is túszul ejtette, és a menekülteket túszként, emberi pajzsként használja. A Caritas és a litvániai humanitárius szervezetek a kormánnyal együtt nemcsak azon dolgoznak, hogy megsegítsék azokat, akik átjöttek a határon és jelenleg migránsokat befogadó központokban élnek, hanem csomagokat is készítenek, amelyeket oda lehet adni a határnál rekedtek megsegítésére.

– Mi a megfelelő módja a probléma kezelésének?

– Mindenekelőtt a legfontosabb az úton lévők ellátása. Litvániában gyűjtést rendeztek a migránsok megsegítésére a plébániákon keresztül, és közvetlenül a Caritas is gyűjtött. A helyzet azonban sokkal összetettebb, mintha egyszerűen migrációs kérdés, a menekültek problémája lenne. Itt arra van szükség, hogy a nemzetközi közösség lépjen fel, vessen véget ennek a hagyományostól eltérő katonai akciónak és a politikai haszonszerzésért folytatott emberkereskedelemnek.

Most van itt az irgalmasság ideje. Különösen fontos, hogy a keresztények szolidaritást gyakoroljanak azokkal, akik szükséget szenvednek. Hogy segítsék mindazokat, akik a menekülteket befogadó központokban és a határnál vannak, és különösen segítsék azokat, akik az emberkereskedelem új formájának a hálói közé kerültek.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Agensir

Fotó: Nyítókép © Shchyhlinskaya Aliaksandra/CCEE; Famigliacristiana; Twitter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria