Prágában jártak a Központi Szeminárium papnövendékei

Kitekintő – 2020. március 13., péntek | 15:22

A március 7–8-i hétvégén Prágába utaztak a budapesti Központi Papnevelő Intézet elöljárói és kispapjai, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében a missziós keresztet fogadták a magyar és a cseh hívek. Riesz Benedek szeminarista beszámolóját szerkesztve közöljük.

A Központi Szeminárium elöljáróinak és papnövendékeinek vendéglátója a prágai magyar közösség volt, Balga Zoltán atya vezetésével. A közösség tagjai nagy szeretettel látták vendégül a budapesti szeminaristákat.

Csehország fővárosában tett látogatásuk programjában a városnézés, a látnivalók felfedezése mellett közös keresztút, majd a missziós kereszt alkotója, Ozsvári Csaba özvegyének a keresztről és készítőjéről szóló előadása is szerepelt, továbbá a Dominik Duka bíboros atya által celebrált szentmise a kereszt ünnepélyes fogadásának alkalmából.

Lehetőségük nyílt a közösség – elsősorban magyar – híveivel való kapcsolatteremtésre is. A hitéleti, kulturális és közösségi eseményeket gasztronómiai élmények tették teljessé.

„A hétvége során egyfelől lehettünk vendégek, erősíthettük közösségünket, kikapcsolódhattunk és töltődhettünk, másfelől némileg küldötté is válhattunk, és reméljük, hogy jelenlétünkkel egy kevés örömet és szeretetet is sikerült ajándékoznunk a helybélieknek – fogalmaz a prágai utazásról szóló beszámolójában Riesz Benedek papnövendék. – Ezen kirándulást, zarándokutat követően pedig bízunk benne, hogy újult erővel tudjuk majd ezt az ajándékozást, önajándékozást megvalósítani életünkben, hogy a papi szolgálatra készülve ne a közömbösség, a középszerűség és megosztottság, hanem a mérték nélküli szeretet, a bizalom és a testvériesség útját járjuk – mindennap.”

Szöveg és fotó: Riesz Benedek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria