Kezet kell nyújtanunk – Püspöki nyilatkozat a Rio Grande folyóba fúlt menekülők kapcsán

Kitekintő – 2019. július 13., szombat | 13:01

Az egyesült államokbeli Brownsville és a mexikói Matamoros püspökei, Daniel Flores és Eugenio Lira Rugarcia június 28-án közös nyilatkozatot adtak ki a városaikat elválasztó folyóba fúlt Oscar Alberto Martinez Ramirez és kislánya, a kétéves Valeria halála kapcsán. Angol és spanyol nyelvű közleményükben „bánattól sújtva” emlékeznek mindazokra, akik hasonló körülmények között vesztették életüket.

Jelenleg az amerikai kontinens eddigi legnagyobb népességmozgása zajlik: a gazdasági helyzet kilátástalansága, a munkanélküliség, a szegénység és a politikai bizonytalanság miatt százezrek hagyják el otthonukat – összegzi Arnaud Bevilacqua a La Croix által közölt írásában. – Más-más helyi kultúrával rendelkező, de ugyanazon keresztény vallást valló közép- és dél-amerikaiak kelnek útra egy valamivel biztosabb élet reményében.

Az egymással szemközt fekvő egyesült államokbeli Brownsville és a mexikói Matamoros püspökei 2019. június 28-án közös nyilatkozatot adtak ki a városaikat elválasztó folyóba fúlt menekülők halála kapcsán. Az angol és spanyol nyelvű közleményben Daniel Flores és Eugenio Lira Rugarcia püspökök nem csupán Oscar Alberto Martinez Ramirez és kislánya, a kétéves Valeria tragédiájára reagál, hanem „bánattól sújtva” emlékeznek mindazokra, akik hasonló körülmények között vesztették életüket. A főpásztorok megemlékeznek egy édesanyáról is, akit három gyermekével együtt szintén e folyó mellett találtak holtan, továbbá felidézték mindazokat, „akiknek nevét csak Isten ismeri”.

Évről évre ezrek és ezrek érkeznek Közép-Amerikából, s vállalnak kockázatot az áhított „amerikai álom” megvalósítása érdekében. A püspökök Máté evangéliumából vett sorral üdvözlik azon honfitársaik tevékenységét, akik „testvéreiket, a menekülteket” segítik: „Mindazt, amit szeretnétek, hogy megtegyenek nektek az emberek, tegyétek meg ti is nekik” (Mt 7,12); majd az érintett kormányokhoz és az egész társadalomhoz fordulnak: „Mindig tudatosítsuk a tényt, hogy a vándorlók ugyanolyan személyek, mint mi, méltósággal és jogokkal rendelkeznek”, továbbá „kezet kell nyújtanunk nekik, valamint segíteni őket, hogy egy jobb jövőt táruljon fel előttük”. Végül Guadalupei Szűzanyához fohászkodnak nyilatkozatukban.

A szimbolikus közös közlemény néhány nappal az amerikai püspöki konferencia erőteljes hangvételű nyilatkozata után jelent meg. Június 26-án Daniel DiNardo bíboros és Jo Vásquez, a migrációval foglalkozó bizottság elnöke „mélységes szomorúságukat” fejezték ki. „Ez a fénykép igazságosságért kiált fel az égbe. […] Ki ne nézné e felvételt úgy, hogy közben ne látná annak kudarcát, hogy a migrációs válságra emberséges és igazságos megoldást találjunk?” A főpásztorok remélik, hogy e kiáltás eljut az amerikai kormányig. „Olyan országnak kell lennünk és maradnunk, mely oltalmat ad az erőszak, az üldözés, a mélyszegénység elől menekülő gyermekeknek és családoknak” – hangsúlyozzák; kritikával szólnak a menekülttáborokban uralkodó életkörülményekről. Kiemelik: a kongresszusnak kötelessége, hogy kiegészítő anyagi források segítségével biztosítsa a fogvatartott gyermekek szükségleteit. Végül aláhúzzák, hogy „lehetséges és szükséges a menekültek gyermekei, s ezzel párhuzamosan honfitársaink védelme és biztonsága felett is őrködni, s egy olyan hatalmas ország, mint a miénk, képes mindkét feladatnak megfelelni.”

*

Brownsville-ben június 30-án imavirrasztást tartottak a 25 éves Martinez Ramirez és kislánya emlékére.

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás és fotó: cdob.org; Kaposvári Egyházmegye; thetablet.co.uk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria