Püspököt és papokat tartóztattak le a kínai Csincsiangban

Kitekintő – 2021. május 27., csütörtök | 18:15

Az Asia News missziós hírportál május 24-i információi szerint feloszlattak egy papi szemináriumot, három növendéket letartóztattak, majd mind a 13 szeminaristát hazaküldték, és eltiltották őket a teológiai tanulmányoktól.

Május 21-én Csincsiang (Xinxiang) püspökét, a 63 éves Giuseppe Csang Vejcsut (Zhang Weizhu), előző nap, május 20-án pedig tíz papot tartóztatott le a kínai rendőrség abban a gyárban, amelyet egy katolikus hívő bocsátott rendelkezésükre, hogy szemináriumként tudják használni. A május 20–21-én zajló nagyszabású akcióban mintegy száz rendőr vett részt.

A főpásztor 1991 óta áll a Honan tartománybeli csincsiangi egyházmegye élén, a Szentszék által elismert püspökök egyike, ugyanakkor a kínai kormány nem ismerte el, ezért „bűnözőnek” tekintik; az elmúlt évtizedekben többször is bebörtönözték. A letartóztatott klerikusokat egy szállodába vitték, ahol egyesével elzárva tartották őket, és politikai „agymosásban” részesítették mindannyiukat, igyekezvén rögzíteni bennük a kommunista párt által biztosított vallásszabadság elveit.

A tíz papot szintén bűnelkövetőnek tekintik, mivel elutasították, hogy az úgynevezett „független egyház” tagjai legyenek, amely a Kínai Kommunista Pártnak van alávetve.

Az új szabályzat, amely 2018. február 1-jén lépett érvénybe, engedélyezi a vallásos tevékenységeket (beleértve a teológiai oktatást is), de kizárólag a kormány által regisztrált és felügyelt intézményekben. A klerikusok csak akkor végezhetik munkájukat, ha a Szentszéktől független egyháznak és a pártnak alárendelve teszik azt.

A Vatikán és a Kínai Népköztársaság között kötött egyezmény lényegében nem változtatott a felügyelet rendszerén. A Szentszék mint külföldi állam a külügyminisztériummal egyezett meg, az egyházi és vallási tevékenységek azonban az Egységfront és a vallásügyi minisztérium hatáskörébe tartoznak.

Így tehát, noha az egyezmény elismeri, hogy a pápa az egyetemes Katolikus Egyház feje, és ezért a kínai egyházé is, ennek semmi hatása a helyi közösségekre nézve. Sőt, az egyezmény után még erősebb lett az üldöztetés, különösen a nem hivatalos közösségek esetében; több püspök van házi őrizetben; van, akit elvágtak a víz-, áram- és gázszolgáltatástól; van, aki nem találkozhat a hívekkel; illetve vannak, akiket, mint Csincsiang főpásztorát, megpróbáltak politikai szempontból átnevelni.

Forrás és fotó: AsiaNews.it

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria