Száz év óta először épül keresztény templom Törökországban

Kitekintő – 2020. szeptember 26., szombat | 14:30

Kevéssel azután, hogy a török hatóságok a Hagia Sophia ókeresztény bazilikát újra mecsetté nyilvánították, a főváros egyik külső negyedében rekordidő alatt megépül a Szent Efrém-templom, mely a Török Köztársaság kikiáltása, 1923 óta eltelt csaknem száz évben az első újonnan épült keresztény templom az országban.

A Fides missziós hírügynökség jelentése szerint néhány hónap leforgása alatt elkészült a templom a szír ortodox közösség számára Isztambul Bakırköy negyedében, nem messze az Atatürk nemzetközi repülőtértől. Az építési engedélyt 2019 elején adták ki a hatóságok, augusztus 3-án kezdték meg a munkálatokat Recep Tayyip Erdoğan elnök jelenlétében, és úgy tűnik, hogy 2021 elején már át is adják a templomot. A több mint hétszáz hívő befogadására alkalmas Szent Efrém-templom egyben a szír ortodox közösség jelenlegi vezetője, Juszuf Çetin metropolita székhelye is lesz.

Az elnökpárti török sajtó szerint a gyorsaság Erdoğan elnök keresztények iránti nagylelkűségének jele, illetve a Hagia Sophia mecsetté nyilvánítása nyomán kirobbant vitákat és kritikákat hivatott lecsillapítani.

Az elmúlt években a török politikai vezetés több ízben kiemelt figyelmet fordított a szír keresztény közösségekre. Megfigyelők szerint e mögött egy konkrét terv húzódik, vagyis Törökországot a Szíriában és Európában tartózkodó, de török területeken élt felmenőkkel bíró szír keresztények új hazájává kívánják tenni. A szír konfliktus első éveiben a török hatóságok Mydiatban (mely századok óta a mardini szír keresztények lakóhelye) 4 ezer ember befogadására alkalmas menekülttábort hoztak létre a szír keresztényeknek. Jelenleg mintegy 25 ezer szír keresztény él Törökországban, nagyrészük Isztambul környékén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria