Rendhagyó módon tartják meg az idei taizéi találkozót

Kitekintő – 2020. december 20., vasárnap | 14:21

A hagyományos találkozót, amelyet minden év december végén–január elején szervez meg a taizéi közösség, sok ezer fiatal részvételével, a világjárvány miatt ezúttal online rendezik meg. Torino adott volna otthont a 43. taizéi találkozónak, amelyet azonban a jelenlegi helyzet okán egy évvel elhalasztottak.

A taizéi közösség azonban nem akart lemondani a szeretetközösség és az osztozás e pillanatáról, ezért úgy döntöttek, hogy online találkozót szerveznek, lehetővé téve a fiatalok részvételét a világ minden tájáról. Az esemény – a közösség weboldalának tájékoztatása szerint – december 27-től január 1-jéig, vasárnaptól péntekig tart; központi témája: „Reménykedni a kedvező és kedvezőtlen időkben”.

A találkozón, mint minden évben, imádságok, bibliai elmélkedések és műhelymunkák várják az érdeklődőket; különféle témákat vitatnak meg a jelenleg megélt nehéz pillanatokhoz kapcsolódóan: egészség, fiatalok, Egyház, bevándorlás, igazságtalanságok, társadalmi feszültségek, párbeszéd.

Minden napot egy-egy gondolat köt össze: december 28-án a „Figyeljünk a remény jeleire”; 29-én „A testvériség megélése”; 30-án a „Hinni: bízni egy jelenlétben”; az év utolsó napján az „Új látóhatár felismerése”, január 1-jén pedig a „Nézőpontunk megváltoztatása”.

Az egyetlen helyszín, ahol résztvevők jelenlétével tartják meg a rendezvényt, Taizé városában, a közösség székhelyén lesz: itt 500 főre korlátozzák a részvételt, országonkénti bontásban a rendelkezésre álló helyeknek megfelelően.

A találkozó elején felolvassák Alois testvér, a taizéi közösség perjelének üzenetét, amely december 21-től elérhető lesz a közösség internetes oldalán.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria