Rodríguez Maradiaga bíboros Honduras politikai vezetőinek: Aki a hatalmat hajhássza, elveszik

Kitekintő – 2020. szeptember 9., szerda | 15:51

Óscar Andrés Rodríguez Maradiaga bíboros, Tegucigalpa érseke szeptember 6-án szentmise keretében elmondott homíliájában beszélt a most kezdődött haza hónapja nemzeti ünnepről, valamint Honduras politikai vezető rétegéről, amely a hatalom megszerzése érdekében olyan jogtalan eszközökhöz nyúl, mint a vallás felhasználása saját céljaira, a törvények manipulálása vagy a korrupció.

„Megkezdtük a haza hónapjának ünneplését. Ez az ünnep nem csupán közös visszatekintésre ad lehetőséget, hiszen az értelmetlen is volna egy szebb jövő felé haladó nép számára. Egyikünk sem akar úgy élni, hogy csak arra gondol, ami már megtörtént. Inkább egy olyan jövő felé kell tekintenünk, melynek megépítésében mindannyiunknak részt kell vennünk, annak ellenére, hogy a világjárvány is sajnos sok egyéb gondot hozott az életünkbe” – mondta bevezetőjében a bíboros.

„A problémák egyike a politikai rövidlátás, a spirituális rövidlátás. Van egy közkeletű népi mondás: »Isten megvakítja azokat, akiket el akar veszíteni.« Azoknak, akik hatalmat akarnak maguknak, most, a haza hónapjában érdemes lenne szem előtt tartani ezt a gondolatot. Nehogy megvakuljanak a hatalom hajhászása közben, mert el fognak veszni” – figyelmeztetett a bíboros. Hozzátette, a hatalom alapelve a szolgálat, majd Teréz anya példájára emlékeztetett:

Tegnap volt Kalkuttai Szent Teréz ünnepe, aki nagyon egyszerűen azt mondta, hogy szolgálni kell, és aki nem szolgál, az alkalmatlan bármiféle hatalom gyakorlására.”

A bíboros figyelmeztetett arra, hogy Latin-Amerika történelmében bárki is próbálta eszközként felhasználni a vallást a hatalom megszerzéséhez, az végül mindig elbukott.

Aki a vallást használva akart politikai pártot alakítani, alulmaradt. A közjónak kellene irányítania minden tettünket: az emberek ezt észreveszik, s így a politikai vezetők sem gondolhatják, hogy múltbéli mesterkedéseikkel ismét hatalomhoz juthatnak.”

„A haza hónapját nem lehet pusztán üres szavakkal ünnepelni, tettek is kellenek. Országunk legfőbb problémái nem a törvények, melyeket manipulálnak és szeszélyeik szerint érvényesítenek az emberek. A fő kérdések arra vonatkoznak, miként egyesíthetjük ezt a népet a közjó szolgálatában és keresésében. Ezeknek az erkölcsi szempontoknak kell vezetniük tetteinket és életünket” – hangsúlyozta végül a bíboros.

Honduras Magyarországnál nem sokkal nagyobb ország Közép-Amerikában. A volt spanyol gyarmat 1838-ban nyerte el teljes függetlenségét. Spanyol eredetű neve a – hajók kikötését, a horgonyvetést nehezítő – nagy tengermélységekre utal. Az ország szeptemberben ünnepli a haza hónapját: az első nap a nemzeti lobogó napja, 15-e a nemzeti függetlenség napja, 29-e pedig Tegucigalpa alapításának évfordulója és Szent Mihály ünnepe, melyek mind nagy népszerűségnek örvendenek a lakosság körében.

2017-es adatok szerint 9 265 067-en élnek Hondurasban. A lakosság 97 százaléka római katolikus, 3 százaléka protestáns vallású.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség, Wikipédia

Fotó: Puebla Noticias

Térkép: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria