Sandri bíboros a Szentföldre látogatott Szent Ferenc békezarándoklata 800. évfordulóján

Kitekintő – 2019. október 1., kedd | 19:23

Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt, 1219-ben érkezett a Szentföldre. Erre emlékezve tesz szeptember 30. és október 4. között hivatalos látogatást a térségben Leonardo Sandri bíboros, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusa.

Assisi Szent Ferenc 800 évvel ezelőtt, 1219-ben érkezett a Szentföldre, hogy miként a zarándokok tették, ő is a Názáreti Jézus lábnyomába lépjen. A szent e zarándokút során a Nílus torkolatánál fekvő Damiettában találkozott Malik al-Kámil egyiptomi szultánnal. Erre a találkozóra emlékezik a ferences család és a ferencesekkel együtt az egész Katolikus Egyház.

Sandri bíboros a jeruzsálemi apostoli delegációval közös szervezésben kezdte meg útját szeptember 30-án, hétfőn. Ötnapos látogatása október 4-én, Szent Ferenc ünnepén ér véget. Jelenlétével küldőjét, Ferenc pápát képviseli, aki az egész október hónapot az egyház missziós küldetésének szenteli, emellett különleges áldását küldi a jeruzsálemi keresztények számára.

Sandri bíboros október 2-án ünnepélyesen bevonul a Szent Sír-bazilikába, majd 3-án délelőtt találkozik a jeruzsálemi főmuftival az Al-Aksza mecsetben. Október 4-én, Szent Ferenc tranzitusa ünnepén a Szent Üdvözítő-templomban püspöki szentmisét mutat be, ezután visszatér a Vatikánba.

A bíboros-prefektus programjában számos esemény szerepel: találkozik a helyi melkita és maronita közösségekkel, a laszalliánus szerzetesekkel, a pápai misszió képviselőivel, katolikus iskolák diákjaival és a szentföldi keresztény médiacentrum munkatársaival. Sandri bíboros felkeres több kegyhelyet is, köztük a Szűz Mária és Erzsébet találkozásának emléket állító Ein Karem-i ferences kolostort, a tel-avivi Miasszonyunk Házat és az Úr megkeresztelkedésének emlékhelyét a Jordán partján. A bíboros látogatást tesz a  jeruzsálemi Szent Jakab Helynökség menekülteket ellátó központjában is.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria