Segített a szombathelyi karitász: mobilházba költözött a földrengés miatt autóban élő horvát család

Kitekintő – 2021. február 12., péntek | 17:40

Újra jelentős értékű adományt szállított február 10-én a horvátországi Sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Ezúttal egy mobilházat juttatott el egy olyan család részére, amelynek életveszélyessé vált az otthona a tavaly év végi földrengésben.

Emellett 3000 euró pénzadományt adtak át az újjáépítéshez a Szombathelyi Egyházmegye híveinek adományaként. A két mikrobusznyi szállítmányba játékok és beltéri falfestékek is kerültek.

Szombathely horvát testvérvárosa, Sziszek még mindig a teljes területét sújtó földrengés következményeivel küzd, a helyi egyházmegyei karitász elsődleges célja, hogy ideiglenes lakhatást biztosítson az újjáépítésig azoknak, akiknek otthona megrongálódott. Ebben a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, valamint a Szombathelyi Egyházmegye plébániái és hívei is segítettek. Összefogásuk eredményeként egy azonnal költözhető, 25 négyzetméteres mobilházat telepítettek a Petrijnska utcában a Ribić család részére, akik két kisgyermekkel heteket töltöttek személyautójukban a folyamatos rengések miatt.

„A mobilházat olyan család kapta meg, amelynek otthona nagyon megrongálódott, lebontásra ítélték, de a család nem szeretné elhagyni annak környékét, ezért a házuk elé telepítettük le ideiglenes otthonukat. A közművételezés – áram, víz – is a megrongálódott házból történik” – mondta Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató.

A mobilház biztonságos elhelyezéséhez a karitász munkatársai fát vágtak, terepet rendeztek, lépcsőt építettek, valamint stabilan alátámasztották az ideiglenes lakóházat. A többórás munkába a szomszédok is besegítettek, a fiatal, kétgyermekes házaspár pedig boldogan vette át a mobilház kulcsát, és foglalta el új lakhelyét.

„Az volt a legrosszabb, amikor mi hárman, anya, a kétéves testvérem és én elmentünk Lošinj szigetére; apa hazajött a munkából, mi pedig nem tudtuk, mi van vele otthon, Sziszekben” – mondta el a nagyobbik lány, a tízéves Marija. Mariónak, a kéményseprőként dolgozó édesapának folyamatosan szolgálnia kell a háztetőkön, a család pedig a rengések idejére biztonságosabb országrészbe, a tengerpartra utazott, egy ideiglenesen felkínált nyaralóba. Csak pár napig maradtak, majd hazajöttek, hogy együtt legyenek.

Több héten át a kocsijuk volt az otthonuk. „Mert hova menjen az ember, ha reng a föld, ha hullik a tégla? Akkor a legbiztonságosabb hely az autó!” – fogalmazott az édesanya, Ivana.

Franjo Ćuk atya, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász igazgatótanácsának elnöke is azt erősítette meg, hogy elsődleges szempont az emberek biztonsága, lakhatási feltételeik biztosítása. A konténerházakban, ideiglenes lakóotthonokban élőket tartós élelemmel kell ellátni, hogy az átmeneti időszakot átvészeljék, mivel főzési lehetőségeik is korlátozottak. A földrengés epicentruma Sziszek-Monoszló megyét érintette leginkább, annak 50 kilométeres körzetében voltak jelentősen észlelhetők a rengések. A lelkivezető elmondása szerint a lakók egy része ideiglenesen elköltözött, hiszen még mindig reng a föld, de céljuk az, hogy az emberek többsége hazajöhessen. „Számolni kell azonban azzal, hogy lesznek, akik soha nem térnek már ide vissza.”

A magyarországi karitász szervezeteitől érkező segélyadományok nagymértékben segítik a sziszeki kárenyhítést, amiért elmondhatatlanul hálásak a karitász helyi munkatársai és az ott élők. „Az anyagi segítség is nagyon fontos, de az az emberbaráti szeretet, ami ezáltal megnyilvánul, legalább annyira” – tette hozzá Franjo Ćuk.

A 3,3 millió forint értékű mobilházat Borgátán vásárolta a karitász, indulásra kész állapotában február 9-én délelőtt áldotta meg Székely János megyéspüspök.

A karitász az ideiglenes lakóotthon mellett 3000 euró pénzadományt is átadott a Szombathelyi Egyházmegye híveinek adományaként az újjáépítéshez, emellett az egyházmegyében élő gradistyei horvátok adományaként egy mikrobusznyi játékot, a harkai plébániai karitász felajánlásaként pedig 18 doboz ötliteres belső falfestéket juttattak el a horvát karitásznak.

Forrás és fotó: Büki László/Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria