Sorra reagálnak a politikusok Raï pátriárka felhívására Libanon semlegességéért

Kitekintő – 2020. július 13., hétfő | 14:08

Az ország és a régió politikai vezetői is válaszolnak a maronita pátriárka, Bechara Boutros Raï július 5-i felszólítására, mely szerint Libanonnak nemzetközi szinten semlegesnek kell maradnia a közel-keleti geopolitikai színtéren.

A pátriárka szavai a figyelem és az egyetértés visszhangját keltették, különböző politikai és geopolitikai nézeteket egyesítettek, melyeket összefűz az aktuális libanoni politikai és rendszerválság miatti aggodalom, valamint a jelenlegi kormányt létrehozó szövetségek iránti ellenszenv, illetve a kormány régiós és globális szinten tett politikai és geopolitikai állásfoglalása elleni tiltakozás.

Raï bíboros július 5-i homíliáját a média úgy mutatta be mint a nemzet újraalapításának beszédét a cédrusok országának rendszerválságával szemben. A maronita egyház elöljárója beszédében többek között arra kérte a libanoni elnököt, a maronita Michel Aount, vessen véget a „nemzet szabad döntése” elleni „ostromnak”, hogy újra érvényesülhessen a nemzeti szuverenitás. A pátriárka azt is kérte, hogy az ENSZ, a nemzetközi közösség és az arab államok ismerjék el és biztosítsák Libanon semlegességét.

A liturgián elhangzott homília után a nemzeti és regionális politika különböző képviselői is jelezték hozzájárulásukat a maronita egyházfő által kifejtett új „nemzeti egyezményhez”.

Július 7-én a pátriárka Dimanban, a patriarkátus nyári rezidenciáján fogadta Walid el-Bukhari szaúdi nagykövetet, aki megköszönte a bíborosnak, hogy szentbeszédében felszólalt annak szükségességéért, hogy megőrizzék Libanon semlegességét, s az ország ne keveredjen bele a régió konfliktusaiba.

Július 9-én Libanon korábbi miniszterelnöke, a szunnita Jövő párt vezetője, Saad Hariri is találkozni akart a pátriárkával, hogy biztosítsa teljes támogatásáról a felhívását illetően. Találkozásuk után Hariri azt mondta: „Libanon fizeti az árát a régió konfliktusainak, és mind tudjuk, miért, de ez nem jelenti azt, hogy nem kezdeményezhetünk párbeszédet egymás között, hogy ezáltal kilábalhassunk a válságból. Minden pártnak – tette hozzá, egyértelműen az iráni kötődésű, síita Hezbollahra utalva – áldozatot kell hoznia, de egyeseknek többet kell feláldozniuk, mint másoknak.”

Figyelmével és egyetértésével erősítette meg Raï bíboros reményét a Libanoni Erők párt vezetője, Samir Geagea is.

Mindeközben sajtóértesülések szerint a francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian Libanonba látogat a következő héten, és jelentős anyagi segítséget visz francia nyelvű libanoni iskolák támogatására. A libanoni válságot illetően az Egyesült Államok külügyminisztere, Mike Pompeo egy nyilatkozatban megerősítette az USA szándékát, hogy megszabadítja az országot az Iránnal szembeni bárminemű függőségétől. Helyi források szerint, melyekről a libanoni média is beszámolt, a maronita pátriárka hamarosan Rómába utazik, hogy a Vatikánban is bemutassa a patriarkátushoz közel álló értelmiségiek és tudósok együttműködésével kidolgozott felhívását Libanon semlegességének megvédéséért.

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Lambert Attila

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria