Figyelmen kívül hagyták Srí Lankán a lehetséges támadásokról szóló információkat

Kitekintő – 2019. április 25., csütörtök | 14:58

A Srí Lanka-i keresztényeket sokkolta a húsvéti robbantássorozat. Ötven embert tartóztattak le a támadás kapcsán. Egyes információk szerint figyelmeztették a rendőrség magas rangú képviselőit az esetleges támadásokra, ezért nyomozást indítottak az ügyben is, miért nem tettek óvintézkedéseket.

A húsvétvasárnap, április 21-én történt terrortámadásokban több mint háromszázan meghaltak és legalább hatszáz ember megsebesült. A Srí Lanka-i kormány a robbantásokért a helyi iszlamista terrorista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaatot teszi felelőssé. A rendőrség vezetőjének nyilatkozata szerint tíz nappal a merényletek előtt egy külföldi titkosszolgálat értesítette a rendőrség egyes magas rangú képviselőit arról, hogy a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat öngyilkos merényleteket tervez fontos templomok ellen. Az iszlám radikális csoportot buddhista szobrok elpusztításával is összefüggésbe hozták tavaly Srí Lankán.

Ranil Wickremesing miniszterelnök elismerte, hogy rendelkeztek információval lehetséges támadásokról, ezért nyomozást indítanak, hogy miért nem tettek megfelelő óvintézkedéseket azok megelőzésére.

Ferenc pápa húsvéthétfői felhívására válaszolva az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Biztonsági Tanácsának tagjai a leghatározottabban elítélték a Srí Lanka-i borzalmas és gyáva terrortámadásokat. Nyilatkozatukban hangsúlyozták: „a terrorizmus minden formájában és megnyilvánulásában a legnagyobb fenyegetést jelenti a nemzetközi békére és biztonságra. A felelősöket, a szervezőket és a cselekmények finanszírozóit át kell adni az igazságszolgáltatásnak.” Arra kérték az államokat, hogy a nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeiknek eleget téve aktívan működjenek együtt ennek érdekében. Végül rámutattak, hogy „minden terrorcselekmény bűntény és igazolhatatlan a szándékától függetlenül”. „Az államok az ENSZ Chartával összhangban minden rendelkezésre álló eszközzel küzdjenek a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető cselekmények ellen.”

Az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetségének (FABC) elnöke, Charles Maung Bo bíboros, a mianmari Rangun érseke levelet küldött Malcolm Ranjith Patabendige Don bíborosnak, amelyben szolidaritását és együttérzését fejezte ki a Srí Lankát megrázó támadások miatt. A Fides missziós hírügynökség által közzétett levélben Bo bíboros őszinte aggodalmának adott hangot a tragédia miatt, amely kemény próbatétel elé állította ártatlan emberi életek millióit éppen azon a napon, amelyen az élet és a jó győzelmét ünnepeljük a halál és a gonosz felett. A mianmari bíboros testvéri támogatását ajánlotta fel: imádkozik az értelmetlen erőszak minden áldozatáért, az önkéntesekért és a segítségnyújtókért. „Könyörögjünk az irgalmas, feltámadt Úrhoz, a remény és a béke fejedelméhez, hogy támogasson minden jóakaratú embert, hogy hozzá tudjon járulni a félelem és a gyanú enyhítéséhez, amely a robbantások után kialakult.” A tizenkilenc ázsiai püspöki konferenciát összefogó FABC vezetője levelének végén hangsúlyozta, hogy imádkozik a szervezethez tartozó konferenciák püspökeiért és híveiért is.

Srí Lankán április 23-án, kedden nemzeti gyásznapot hirdettek: háromperces csendet tartottak az első temetések kezdetén.

A nagy hotelek és az üzleti negyedben levő Világkereskedelmi Központ körül fegyverrel rendelkező katonák állnak és védik a rendet. A közösségi hálók, mint a Facebook és a Whatsapp továbbra sem működnek.

A nyomozás első eredményei szerint a támadás megtorlás lehetett a márciusban Új-Zélandon elkövetett, két mecset elleni merénylet miatt. Kedden az Iszlám Állam magára vállalta a terrortámadás elkövetését az Amaq hírügynökségén keresztül. Egyelőre azonban nincs bizonyíték arra, hogy valóban a márciusi támadás megtorlásáról van szó.

Az etnikai és vallási erőszak évtizedeken keresztül sújtotta Srí Lankát. 1983-ban polgárháború robbant ki a tamilok és szingalézek között, ami 2009-ben ért csak véget. Az utóbbi években ismét felerősödött a konfliktus a buddhista többség és a helyi muszlimok között. A polgárháborút követő években időnként erőszakcselekmények történtek: a buddhista közösség tagjai mecseteket és a muszlim állampolgárok tulajdonait támadták meg. Ez ahhoz vezetett, hogy 2018 márciusában szükségállapotot hirdettek ki. A keresztény közösséget viszonylag kevés támadás érte eddig.

Pierre Nguyên Van Tot érsek, Srí Lanka-i apostoli nuncius ellátogatott a támadás sújtotta területekre; Colombóból nyilatkozott a Vatican Newsnak. Elmondta, félelem uralkodik az országban, mert újabb robbantásoktól tartanak. Húsvétvasárnap több mint 600-an megsebesültek, 359-en életüket vesztették, köztük 45 gyermek.

„Ferenc pápa szavai vigaszt nyújtanak. Srí Lankán az emberek követik Ferenc pápát az interneten keresztül, nagyon szeretik és köszönetet mondanak neki” – mondta a nuncius.

„Egy kegyhely is elpusztult, ahová nemcsak keresztények, hanem buddhisták és muszlimok is járnak imádkozni. Az ország vezetése szükségállapotot hirdetett, de az emberek félnek a további támadásoktól, bár a kormány nyugalomra int.”

Számos bolt, iskola zárva tart és lezárták az utcákat a Szent Sebestyén-templom közelében Negombóban, ahol egy biztonsági kamera felvételei szerint az öngyilkos merénylő néhány perccel a robbantás előtt hátizsákkal a vállán lépett be az istentiszteleti helyre.

„Nagy a szolidaritás, mindenki igyekszik segíteni, a kormány is megteszi a maga részét” – fogalmazott a Srí Lanka-i nuncius, aki szerint az egyedüli lehetőség a béke visszaállítására a szolidaritás.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria