Százéves korában elhunyt a kolumbiai José de Jesús Pimiento Rodríguez bíboros

Kitekintő – 2019. szeptember 5., csütörtök | 14:48

A manizalesi főegyházmegye nyugalmazott bíboros-érseke 2019. szeptember 3-án délután halt meg. A világ legidősebb bíborosa volt. Halálával a bíborosi kollégium létszáma 214-re csökkent, ebből 118 a pápaválasztó, azaz a 80 év alatti bíborosok száma.

A kolumbiai püspöki konferencia kedden jelentette be José de Jesús Pimiento Rodríguez bíboros halálának hírét. A főpásztorok imádkoznak az elhunyt lelki üdvéért és köszönetet mondanak Istennek tanúságtételéért és hosszú életéért.

A bíboros sokat tett az ország békéjéért gondolataival, tanulmányaival és tevékenységével, minden eszközzel a közjó és a fejlődés iránti érzékenyítést szolgálta – olvasható a kolumbiai püspöki konferencia sajtóközleményében.

* * *

José de Jesús Pimiento Rodríguez 1919-ben született. Már huszonkét évesen felszentelt pap volt. Képzése során filozófiát és művészetteológiát tanult. Plébániákon, majd a püspökségen végzett szolgálatot. 1955-ben szentelték püspökké. 1964-ben részt vett a II. vatikáni zsinat négy ülésszakán. Küldöttként jelen volt a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa második, harmadik és negyedik közgyűlésén. 1972-ben megválasztották a kolumbiai püspöki konferencia elnökének, ezt a tisztséget 1978-ig töltötte be.

A kolumbiai apostoli nuncius tanácsadója volt a kormány képviselőivel folytatott párbeszédben az 1887-es konkordátum felülvizsgálatáról és megújításáról.

1975-ben VI. Pál pápa áthelyezte a manizalesi főegyházmegyébe, ahol huszonegy éven keresztül teljesített szolgálatot. Ezalatt a II. vatikáni zsinat dekrétumai gyakorlatba ültetésének szentelte magát, kiemelt figyelmet fordítva a család- és ifjúságpasztorációnak, anélkül, hogy mellőzte volna az oktatás és az egyetem világát. Életkorára való tekintettel 1996-ban II. János Pál pápa elfogadta lemondását a Kolumbia nyugati részén fekvő érsekség vezetéséről.

Ferenc pápa kreálta bíborossá 2015-ben. A főpásztor mottója ez volt: „Vivere Christus Est” („Az élet Krisztus”). 

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria