Székely János püspök mutatott be szentmisét a földrengés sújtotta Sziszeken

Kitekintő – 2021. június 7., hétfő | 14:48

Június 4-én Sziszeken, a város ünnepnapján Szent Quirinusra emlékeztek. Szombathely horvát testvérvárosának védőszentje a keresztényüldözések idején, a 300-as évek elején ezen a napon lelte halálát az egykori Savariában. A városnap alkalmából ünnepi szentmisét celebrált a sziszeki bazilikában Székely János szombathelyi megyéspüspök.

A városi ünnepség hagyományosan felvonulással kezdődött: az egykori (a tavaly decemberi földrengés miatt lebontott) Szent Kvirin-kápolnából indult a város védőszentjének képmását is felvonultató menet, amelynek tagja volt a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, Székely János is. Az ünnepi szentmisére a Szent Kvirin-bazilikában került sor, a szombathelyi főpásztor együtt celebrálta Vlado Košić sziszeki, Vjeloslav Huzjak belovári-križevci, Božad Radoš varasdi, Milan Stipić križevci püspökökkel, Mija Gorski zágrábi segédpüspökkel és Ivan Šaško rektorral.

Košić püspök üdvözölte a híveket, külön köszöntötte a magyar főpásztort, hangsúlyozva a horvát és a magyar nép kiváló kapcsolatát. Köszönetet mondott a magyar kormány, a katolikus segélyszervezetek és a magyar emberek nagy segítségéért, amit a sziszeki egyházmegye megsegítésére nyújtottak a földrengés után.

Székely János elmondta, örömmel jött Sziszekbe, hogy megünnepelje Szent Kvirin napját, hozzátéve, hogy a horvát és a magyar embereket ezeréves közös történelem és még inkább a közös keresztény hit köti össze:

A magyar hősök közül a nagyok, Zrínyi Miklós és Jurisics Miklós hősiesen védték meg közös hazánkat a törököktől, ezzel együtt megvédték családjainkat és hitünket is.”

Elmondta, Európa kultúráját olyan emberek építették, mint Szent Kvirin, Szent Márton, Michelangelo, Johann Sebastian Bach, Szent Erzsébet és II. János Pál pápa.

„Krisztus hitéből fakad az a felismerés, hogy Isten az embert saját képmására teremtette, ezért minden ember végtelenül értékes. Krisztus hitéből jött létre az első szabad iskola, az első kórház.

A bibliai világnézet hajtotta azt a hatalmas tudományos fejlődést, amelynek ma haszonélvezői vagyunk. Európa kultúrája a hitből született.

A hit egész lényünk értelmét és célját adja” – hangsúlyozta homíliájában Székely János.

Emlékeztetett XVI. Benedek emeritus pápa üzenetére is, miszerint „a világ tudománya, művészete, kultúrája, gazdasága csak akkor kerülhet a helyére, ha az ember látja az egész értelmét, minden emberi lét okát és célját”.

Hangsúlyozta,

a hit a gravitáció felfelé, az egyént önzősége fölé emeli, lehetővé téve számára, hogy önzetlenül, nagylelkűen éljen.

Amit meggyőződésből teszünk, az az igazán emberhez méltó, csak akkor működhet fenntarthatóan társadalmunk – tette hozzá.

Hangsúlyozta a család fontosságát és a családban megszerzett hitet is: „Szent Quirinus mai ünnepe azt üzeni, éljük meg hitünket a családban. Azt üzeni, hogy bátran hirdessük a hitet, ahogy az első keresztények is tették, és nyugodtan adjuk tovább ismerőseinknek, barátainak” – mondta a szombathelyi megyéspüspök.

Az ünnepi eseményen részt vett Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, valamint Kristina Radić, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász igazgatója.

Szöveg és fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria