Szentföldi püspökök: Béke csak az egyenlőség és a szeretet útján érhető el

Kitekintő – 2019. május 23., csütörtök | 13:11

Közgyűlésük végén a szentföldi katolikus püspökök az izraeli–palesztin konfliktus megoldását sürgetik, ami az ott élők közös javát szolgálja, diszkrimináció nélkül.

A szentföldi püspökök mindenkiért kiállnak, aki a Szentföldön él; igyekeznek kiutat mutatni az állandósult háború, gyűlölet és halál világából; az egyenlőségre és a szeretetre épülő megújult életre buzdítanak, az izraeliek és palesztinok közötti békére, különösen a legutóbbi véres események kapcsán.

A konfliktus megoldása az, ha mindenki közös javát biztosítják a Szentföldön, megkülönböztetés nélkül – hangsúlyozzák a főpásztorok. Arra buzdítanak, hogy a keresztények csatlakozzanak a zsidókhoz, muszlimokhoz, drúzokhoz és mindazokhoz, akik osztoznak ebben az elvben, együtt építve a kölcsönös tiszteletet és szeretetet.

Hiábavalónak bizonyult a két állam megoldásának felvetése, amit fölöslegesen ismételnek. A politikai megoldásról szóló retorika üresnek látszik a jelen helyzetben – vélik a szentföldi püspökök. Olyan szemléletet hirdetnek, amely minden szentföldi embernek egyenlő jogokat biztosít: ez lévén az igazságos és tartós béke alapfeltétele, bármilyen politikai megoldást is válasszanak. Régen együtt éltünk ezen a földön, miért ne élhetnénk együtt a jövőben is? – kérdezik a főpásztorok.

A palesztin–izraeli konfliktus legújabb fejleményei, a halálos áldozatok, a tartós megoldásba vetett remény elillanása és a nemzetközi közösség sikertelen kísérlete a nemzetközi jog betartására, amivel a lakosságot megvédenék, olyan fokra jutott, hogy egyre inkább uralkodik a szélsőségesség és a diszkrimináció. Az is, aki kezdetben a demokrácia őre és a béke előmozdítója volt, mára a hatalom tárgyalófelévé vált, partizánná, aki részese a konfliktusnak.

A szentföldi katolikus püspökök közgyűlésük végén kiadott nyilatkozatukban kétségbe vonják, hogy a nemzetközi diplomácia és a békefolyamat valaha is az igazságosság és a jóakarat talaján mozgott. Talán elérkezett az idő, hogy az egyházak és a lelkivezetők egy másik utat mutassanak, és azt a tényt hangsúlyozzák, hogy mindenki, izraeliek és palesztinok egymás embertestvérei. A főpásztorok meggyőződése, hogy csak az egymás iránti szeretet, a kölcsönös tisztelet és az egyenlőség, az azonos jogok és kötelességek megélése lehet a szentföldi béke alapja. Ez a béke a méltóságon, a kölcsönös tiszteleten és az emberi egyenlőségen nyugszik, és mint ilyen, az egyetlen lehetőség arra, hogy e földön megmaradjanak és gyarapodjanak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria