Szentmisét mutattak be Esterházy János születésének 120. évfordulója alkalmából Varsóban

Kitekintő – 2021. március 16., kedd | 16:10

Gróf Esterházy János boldoggá avatásáért, a közép-európai nemzetek közötti megbékélésért és szolidaritásért bemutatott szentmisével emlékeztek meg március 14-én Varsóban a magyar–lengyel származású mártír politikus születésének 120. évfordulójáról.

A Michal Janocha varsói segédpüspök által bemutatott szentmisén Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet; Adam Kwiatkowski, a lengyel államfői hivatal államtitkára; valamint Jaroslaw Szarek, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének elnöke is részt vett. Felolvasták Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek üdvözlőlevelét is.

A lengyel közszolgálati televízió által közvetített homíliában Michal Janocha segédpüspök párhuzamot vont Esterházy, valamint az idén boldoggá avatandó, a 20. századi totalitarizmusok idején szintén hősies erényeket tanúsított lengyel prímás, Stefan Wyszyński között. Lengyelországban idén a prímás születésének 120. évfordulójáról is megemlékeznek.

Az Esterházy Jánosért bemutatott szentmise alkalmat nyújt arra, hogy újból felfedezzük a mély lengyel–magyar rokonságot – mondta a segédpüspök, sorolva a két nemzet történelmi és a szellemi sorsközösségének fő állomásait.

Esterházy politikusként mindig arra törekedett, hogy az evangélium elveihez tartsa magát, összekötve a saját hazája iránti szeretetet azon népek iránti szeretetével és tiszteletével, amelyeket a történelem összekötött – emelte ki.

Idézve Esterházynak „az emberi géniusznál mélyebb, mindig eleven” krisztusi igazságról és erkölcsről szóló szavait, miszerint „minden nemzet tagjai azonos mértékben jogosultak a teljes értékű életre”, a püspök megjegyezte: ha ma az Európai Parlamentben „valamelyik politikus így szólalna fel, fanatikusnak, fundamentalistának, rendbontónak neveznék”.

Ebből látható, hogy Esterházy idejétől „nem minden változott meg teljesen” – jegyezte meg a szónok. Lengyelország és Magyarország ma „újból kiállnak az emberi élet méltósága, a nő–férfi kapcsolat értéke, valamint a társadalmi rend alapját képező család védelmében, védik a nemzet, vagyis a családok családjának, valamint Európa nemzetei nagy családjának jogait” – fogalmazott.

Esterházy életében azonban az evangéliummal áthatott társadalmi-politikai tevékenységénél is mélyebb síkot jelent a Krisztussal, az Ő keresztjével elért egysége – hangsúlyozta a segédpüspök.

Szerinte Krisztus keresztjének titka akkor „fénylett fel” Esterházy életében, amikor a második világháború idején a lengyel menekülteket segítette Magyarországra eljutni, amikor szlovákokat, cseheket mentett, amikor a szlovák parlamentben a zsidók deportálása ellen állt ki.

A szentmise előtt a közéleti személyiségek megkoszorúzták a varsói Gielnówi Boldog László-templom előtt 2011-ben átadott Esterházy-emlékművet. Az évforduló alkalmából a lengyel közszolgálati televízióban a következő napokban több műsor is látható, többek között a vasárnap esti híradóban az Esterházy boldoggáavatási perének posztulátorával, az Egerben szolgáló lengyel minorita atyával, Pawel Cebulával készült interjút sugározták.

Esterházy János (1901–1957), aki apai ágon a galántai gróf Esterházy családból származott, anyja, Elżbieta Tarnowska grófnő révén kötődött Lengyelországhoz. A boldoggáavatási eljárás 2019. március 25-án a krakkói főegyházmegyében indult el Marek Jedraszewski érsek-metropolita kezdeményezésére.

Tavaly lengyel és angol kiadásban megjelent A mi jelünk a kereszt című terjedelmes Esterházy-monográfia, melynek szerzője a boldoggáavatási eljárás keretében megalakított történészi bizottság elnöke, Arkadiusz Adamczyk lengyel történészprofesszor.

Forrás: MTI

Fotó: Hirado.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria