A Vatikán szót emelt a közel-keleti kisebbségek érdekében

Kitekintő – 2017. április 22., szombat | 15:39

Bernardito Auza érsek, apostoli nuncius, a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője a Világszervezet Biztonsági Tanácsának április 20-i ülésén átfogó képben ismertette a Szentszék álláspontját Közel-Kelet térségének stabilitása ügyében.

A vatikáni állásfoglalásnak különös súlyt adott Ferenc pápa közelgő apostoli útja a Közel-Kelet tágabban vett térségében, Egyiptomban.

A pápa utazása kapcsán Auza érsek kiemelte, a szentatya célja arra irányul, hogy hangsúlyozza és tudatosítsa: a gyűlölet és az erőszak egyetlen hatékony ellenszere a találkozás és a párbeszéd. Felszólalásában az érsek nyomatékos figyelmeztetést intézett a Szentszék nevében a fegyverszállítók felé, hogy tevékenységüket a nemzetközi normáknak megfelelően végezzék. A vallási vezetőktől azt kéri: mindnyájan nyíltan fejezzék ki, minden vallás nyilvánítsa ki, hogy az Isten nevében elkövetett terrorizmus összeegyeztethetetlen a vallással, az emberi méltósággal, az ember alapvető jogaival, főként az élethez és a vallásszabadsághoz való joggal.

Közel-Kelet vallási és etnikai kisebbségeivel kapcsolatban a Szentszék állandó ENSZ megfigyelője leszögezte: e kisebbségek történelmük során évezredeken át békésen együtt éltek a muzulmán többséggel, ma pedig súlyos veszélynek vannak kitéve a szélsőségesek részéről, akik célul tűzték ki kulturális és történelmi identitásuk és örökségük elpusztítását.

Bernardito Auza érsek azt kéri a nemzetközi közösségektől: fokozzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy megszabaduljanak a népirtás e népességeket érintő csapásától, melyet a terroristák követnek el.

Elismeréssel szólt Libanonról, mely menekültek millióit fogadta be. E tekintetben a Szentszék javaslata – összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott rendelkezésekkel –, hogy fegyverezzék le a konfliktus azon szereplőit, akik nem tényleges állami fegyveres erők, és akiket külső források pénzelnek.

A Szentszék állandó ENSZ megfigyelője Izrael és Palesztina kapcsán leszögezte az érvényes nemzetközi normákat a két államról és a nemzetközileg elismert határokról. Hangsúlyozta: bátran és jóhiszeműen kell hozzáállni a tárgyalásokhoz. Auza érsek határozottan nemet mondott az egyoldalú döntésekre és az erőszakra, amelyek csak növelik a gyűlöletet és a megosztottságot. Felszólalása végén utalt a pápa szándékaira, aki megtesz minden lehetséges erőfeszítést és imádkozik azért, hogy mihamarabb begyógyuljanak a palesztinokat és az izraelieket elválasztó mély sebek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír