Szentszéki sajtóközlemény Zanchetta argentin püspök lemondásáról

Kitekintő – 2019. január 7., hétfő | 15:56

Alessandro Gisotti, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője január 4-én újságírók kérdésére válaszolva nyilatkozott Gustavo Óscar Zanchetta nyugalmazott oráni püspök lemondásának hátteréről.

Zanchetta püspököt nem távolították el az oráni egyházmegye éléről, ő maga mondott le az egyházmegye papjaival való nehéz, feszült kapcsolata miatt – tájékoztatta a sajtó munkatársait Alessandro Gisotti. A Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője elmondta: lemondása idején az önkényes magatartás vádja merült fel Gustavo Óscar Zanchetta püspök ellen, de az okok között nem szerepelt a szexuális visszaélések vádja. A fölmerült probléma ahhoz kapcsolódott, hogy képtelen volt vezetni az egyházmegye papságát. Lemondása után egy ideig Spanyolországban tartózkodott. Ezután – figyelembe véve képességeit az adminisztratív irányítás terén – kinevezték az APSA, a Szentszék vagyonkezelőségének tanácsosává.

Tanácsossá való kinevezése idején a szexuális visszaélések semmilyen vádja nem merült fel ellene. Ezek a vádak 2018 őszén hangzottak el. A vádak és a médiában megjelent hírek alapján Orán püspöke már összegyűjtött néhány tanúvallomást, melyeknek még meg kell érkezniük a Püspöki Kongregációhoz. Ha e mozzanatok megerősítést nyernek, az ügyet a püspökök ügyében illetékes különleges bizottság elé bocsátják. Az előzetes vizsgálat során Zanchetta püspök tartózkodik a munkától – ismertette a Szentszék Sajtótermének ideiglenes szóvivője.

* * *

Gustavo Óscar Zanchetta 1964. február 28-án született Argentína Rosario nevű településén. 1985-ben belépett a Regina Apostolorum szemináriumába, Quilmesben. 1991-ben szentelték pappá. Szolgálati éveinek elején mint káplán, plébános, püspöki titkár és teológiai tanár tevékenykedett.

2013. július 23-án Ferenc pápa kinevezte az észak-argentínai oráni egyházmegye püspökévé. Három évvel később, 2016. július 29-én lemondott püspöki szolgálatáról, egészségügyi okokra hivatkozva. 2017. december 19-én a Szentatya az APSA, a szentszéki vagyonkezelőség tanácsosává nevezte ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria