Szétválasztott sziámi ikrek: Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt

Kitekintő – 2019. október 24., csütörtök | 12:13

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány október 24-i közleménye szerint a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így most már testvérével és szüleivel együtt lakhat. A következő hetekben további műtétek várnak a gyerekekre. Az orvosok továbbra is kérik az imákat.

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott, fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár másik tagja, a korábban szövődményekkel küszködő Rukaya is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabeyával és szüleikkel együtt lakik a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában. A két gyermek, különösen Rukaya állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére orvosaik Bangladesbe utaznak.

Az Operation Freedom névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat jelenleg a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll. Az első rekonstrukciós beavatkozásra szeptember 11-én került sor, a következő pedig az a közeli hetekben esedékes.

Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszatérnek Bangladesbe. A rehabilitáció keretében novemberben Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András Karának konduktora is a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának tagjaként.

*

Amint arról hírt adtunk, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabeya már az operáció utáni ötödik napon magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt.

Rukayánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel. Ennek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Következményképpen az addig folyamatosan javuló állapotú, a tudathatárt elérő gyermeknél jelentős állapotromlás alakult ki, ugyanakkor a végtagjait jelenleg is képes mozgatni, szemét kinyitni. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat továbbra sem tehető.

Az orvoscsapat tagjainak meggyőződése, hogy a gyógyító tevékenységet a tudományos munka mellett jelentősen segítette sokak támogató imája, lelki segítsége. Ezt köszönik és továbbra is kérik.

*

A Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és hétévnyi bangladesi missziós munka után.

A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű Operation Freedom szétválasztó műtétsorozat első fázisát a közös agyi fő szállítóér-szakasz szétválasztása jelentette endovaszkuláris (érpályán belüli) módszerrel Hudák István vezetésével 2018-ban, szintén Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum-rendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Csókay András vezetésével.

Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát pedig a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Pataki Gergely és Csókay András vezetésével.

A lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvosszakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat. A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra.

Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria