Tajvani intézkedések járványhelyzetben – Egy pázmányos hallgató tudósít a helyszínről

Kitekintő – 2020. április 21., kedd | 15:09

Teleki András, a Pázmány Péter katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kelet-Ázsia Tanulmányok mesterszakának másodéves hallgatója a pazmanyonline.blog.hu oldalon ír a tajvani járványhelyzetről.

Teleki András, a Pázmány Péter katolikus Egyetem (PPKE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Kelet-Ázsia Tanulmányok mesterszakának másodéves hallgatója jelenleg Dél-Tajvanon, Kaohsziung városában tanul kínai nyelvet egy tajvani kormányzati ösztöndíj (Huayu Enrichment Scholarship) segítségével.

A pazmanyonline.blog.hu oldalon a következőket írja: „Tapasztalataim szerint Tajvanon rendkívül gyorsan és professzionálisan kezelték a járványhelyzetet. Más országoknál jóval hamarabb léptettek életbe utazási korlátozásokat, az élet valamennyi területére vonatkozó szabályokat a járvány terjedésének megelőzésére.

A legfontosabbak a teljesség igénye nélkül: kötelező maszkhordás járműveken és a közintézményekben, testhőmérséklet-ellenőrzés és kötelező kézfertőtlenítés a közintézmények, plázák bejáratánál, a félévkezdés pár hetes elhalasztása, a külföldről visszatérők számára szigorú karanténra vonatkozó szabályok.”

Teleki András blogbejegyzésében kiemeli, hogy Tajvanon már az első pillanattól kezdve odafigyeltek a lakosság orvosi maszkokkal történő ellátására, igen szigorú porciózással. Tajvaniak és külföldiek a személyazonosító okmányaik bemutatásával heti három maszkot vásárolhatnak a gyógyszertárakban. Nincs áruhiány kézfertőtlenítőből sem.

Mint írja, a tajvani hatóságok igyekeznek mindig két lépéssel a vírus előtt járni, ezért folyamatosan készítik fel a lakosságot a helyzet esetleges romlására. Például az egyetemi nyelviskolában távoktatási próbanapot tartanak, így ha a jövőben a helyzet megkívánná a távoktatásra való gyors átállást, akkor a váltás 24 órán belül zökkenőmentesen megoldható lesz.

Az idejekorán bevezetett, széleskörű intézkedéssorozatnak hála az élet zökkenőmentesen zajlik, az iskolák, templomok, áruházak és közhivatalok, valamint boltok továbbra is nyitva vannak. Persze a hatósági intézkedések sikerében fontos szerepe volt a tajvani lakosság fegyelmezettségének is – teszi hozzá Teleki András.

Magáról a következőket írja a beszámolójában: „Gondolkodtam, hogy félbeszakítom az ittlétemet és hazamegyek Magyarországra, de hamar a maradás mellett döntöttem, mivel véleményem szerint Tajvan a világ számos más részénél jobban kezelte és kezeli jelenleg is a járványhelyzetet.

Fontos szempont volt, hogy hazatérésem esetén mozgásra kényszerültem volna hivatalos ügyeim intézése érdekében, és nem akartam kockáztatni azt, hogy Budapest utcáin elkapjam a koronavírust, továbbadva legközelebbi hozzátartozóimnak.

Itt, Tajvanon nem tartok a helyzet romlásától, azonban nagyon aggódom a Magyarországon élő hozzátartozóimért és barátaimért.

Az itteni egyetemen angol nyelvű információs anyagokat adtak a vírusról és a fertőzés megelőzésének módjairól, valamint rendszeresen kapunk tanácsokat és tájékoztatást a hatósági járványintézkedések külföldiekre vonatkozó részleteiről. Jelenleg azt tervezem, hogy változatlanul folytatom a megkezdett kínai nyelvi tanulmányaimat az ösztöndíjam lejártáig, augusztusig.”

A világjárvány miatt előállt járványügyi, valamint egyre inkább romló gazdasági helyzet bizonyos fokú bizonytalanság érzetét váltotta ki belőlem, ezért minden jövőbeni tervem mellé vészterveket is igyekszem kidolgozni – folytatja Teleki Péter.

Rendszeresen tartja a kapcsolatot a hozzátartozóival és a barátaival és amennyire lehet, követi a magyarországi eseményeket.

Számomra a legnagyobb segítséget az Istenbe vetett hit és az ebből fakadó, jövőbe fektetett bizalom jelenti. Bízom a magyar és tajvani szakhatóságokban, és egészségügyi dolgozókban. Sokat jelent számomra, hogy látom az emberi összefogás és egymás segítésének szép példáit mind Magyarországon, mind Tajvanon. A családommal és barátaimmal való rendszeres kapcsolattartás sokat segít: földrajzilag távol, de lélekben mindig itt vannak velem – olvasható Teleki Péter blogbejegyzésében.

Forrás: pazmanyonline.blog.hu

Fotó: Teleki András

Kapcsolódó fotógaléria