Tanulmányi nap a Pápai Gergely Egyetemen: II. János Pál pápa és a kelet-közép-európai egyházak

Kitekintő – 2020. november 14., szombat | 13:00

A Pápai Gergely Egyetem Egyháztörténelmi Tanszéke és Egyházi Kulturális Javak Intézete tanulmányi napot szervez november 17-én, melynek során bemutatják a Jan Mikrut történészprofesszor gondozásában megjelent Vér a véretekből, csont a csontotokból. János Pál (1978–2005) pápasága és az egyházak Kelet-Közép-Európában című gyűjteményes kötetet.

A lengyel pápa szerepe előtt tisztelgő, születésének centenáriuma alkalmából készült emlékkönyvben több mint ötven olyan szerző értékeli II. János Pál történelmi szerepét és kapcsolatát a kelet-közép-európai egyházakkal, akik az adott korszak és a térség történelmének szakértői. A kötet megalkotásában magyar egyháztörténészek is közreműködtek, köztük Tóth Tamás, az MKPK titkára.

„Ez a pápa csont a csontotokból, vér a véretekből” – jelentette ki Wojtyła pápa 1979. június 3-án, hazájában tett első apostoli látogatása során. Megválasztása után fél évvel tért vissza először szülőföldjére, érkezése után lehajolva, mélységes szeretettel megcsókolta a lengyel földet. Ám ez a gesztus nemcsak hazájának szólt, hanem a térségben élő összes kereszténynek, akik ugyanazt a sorsot hordozták, főként a II. világháborút követően.

A kötet szerzői római és görögkatolikus szakemberek, akik ortodox történészekkel együtt vizsgálják Szent II. János Pál pápa és a térség országainak a kapcsolatát. „Szerinte Európának két tüdővel kellene lélegeznie, vagyis egy keletivel és egy nyugatival, mely az ökumenizmus példája” – olvassuk a Pápai Gergely Egyetemnek a fórumot bemutató előzetesében.

Az egyetem az olaszországi járványügyi rendelkezésnek megfelelően november 3-tól december 3-ig csak távoktatással működik.

A már eleve online módon szervezett konferenciákat természetesen megtartják, és bárki számára hozzáférhetők az egyetem YouTube-csatornáján, melynek címe: youtube.com/unigregoriana.

A csatorna követőinek száma mostanában érte el a tízezer főt.

*

Jan Mikrut professzor 1960-ban született Lengyelországban; a bécsi egyházmegye felszentelt papja. Teológiai és bölcseleti tanulmányait Krakkóban, Bécsben és Rómában végezte. Jelenleg a római Pápai Gergely Egyetem Egyháztörténelem Tanszékének nyilvános rendes tanára. A katolikus egyház és a kommunizmus Kelet-Közép-Európában és a Szovjetunióban címmel 2016-ban jelent meg ugyancsak az ő gondozásában egy nagy gyűjteményes kötet, mely sorra veszi a térség országaiban az egyházak helyzetét. Egy évvel később jelent meg A katolikus egyház a Szovjetunióban című kötet, mely az 1917-es nagy októberi szocialista forradalom kezdetétől vizsgálja a kereszténység felszámolásának folyamatát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria