Tegyünk tanúságot a reményről – Pizzaballa érsek a jeruzsálemi egyházi vezetők húsvéti üzenetéről

Kitekintő – 2019. április 18., csütörtök | 13:22

A jeruzsálemi pátriárkák és keresztény egyházi vezetők a hagyományokhoz híven közös húsvéti üzenet tettek közzé. Ezzel kapcsolatban Pierbattista Pizzaballa érsek, a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora április 17-én nyilatkozott a Vatican Newsnak.

Megosztottság, falak, széthúzás van a népek és a vallások, de a keresztények között is: ezért fontos a testvériségen munkálkodni – fogalmazott Pierbattista Pizzaballa érsek. Az ökumenikus húsvéti üzenet, melyet a jeruzsálemi pátriárkák és egyházi vezetők közösen adtak ki, mintegy megújítja Ferenc pápa és VI. Mohamed marokkói király közös felhívását: meg kell őrizni és erősíteni Jeruzsálem sajátos sokvallású és spirituális jellegét, valamint különleges kulturális önazonosságát.

Jeruzsálem az a hely, ahol Isten kinyilatkoztatta önmagát. Ahol zsidó, keresztény és muszlim közösségek együtt növekedtek századokon át, megadva a város sajátos arculatát. Ezt a hivatást meg kell őrizni. Ha bármi is elvész e sokszínűségből, akkor Jeruzsálem elveszíti egyetemes jellegét, ami pedig fő sajátossága.

A szentföldi keresztények számára húsvét elsősorban találkozás a meghalt és feltámadt Krisztussal. „Ez ad értelmet az ittlétünknek és ez irányítja cselekedeteinket, gondolatainkat és szavainkat” – vallja az érsek. Sajnos a nemzetközi közösség belefáradt a kilátástalannak tűnő izraeli–palesztin konfliktusba, ami az ott élők számára is állandóan zsongó darázsfészeknek bizonyul. Ennek ellenére igyekeznek fölmérni a lehetőségeket, és az újrakezdésen gondolkodnak; a szentföldi keresztények mindennap tanúságot tesznek a reményről. Jézus Isten végső igenje, amit az emberre mondott, az öröm és az élet igenje – tette hozzá Pierbattista Pizzaballa.

Az érsek kifejezte együttérzését a jeruzsálemi egyház és a latin patriarkátus nevében Michel Aupetit párizsi érseknek a Notre-Dame székesegyházban történt tűz miatt. „A tűz képei egy új kezdet szimbólumai lesznek, mert semmi sincs veszve. Ami nagyhétfőn Párizsban történt, az felébresztette az egység, a remény, az újjászületés iránti vágyunkat, éppen a nagyhéten” – mutatott rá a jeruzsálemi latin patriarkátus apostoli adminisztrátora. Erre van szükség a Szentföldön is: a barátság, a testvériség, a személyes kapcsolatok, az összetartozás szálait kell erősíteni. Az olyan dokumentumok kell hogy meghatározzák a szentföldi keresztények jövőjét, mint amilyen a Ferenc pápa és az al-Azhar egyetem és mecset főimámja által aláírt abu-dzabi nyilatkozat a vallások közötti békés együttélésről. Ha csak kívülről várjuk a megoldásokat, nem biztos, hogy megélhetjük az örömöt. Ha azonban az öröm egy belső, megfontolt, világos döntésből születik, akkor azt a Szentföldön is megélhetjük.

A jeruzsálemi pátriárkák és egyházi vezetők húsvéti üzenetükben arra buzdítják a híveket, hogy merítsenek erőt a húsvéti szertartásokból. A szentföldi keresztények sok gonddal küszködnek, de emellett sok menekültet befogadnak, például Jordániában; és nem szabad megfeledkezni Szíriáról, Irakról és a sok szenvedésről, mely az embereket a Szentföldön sújtja. A Gázai övezettel kapcsolatban Pizzaballa érsek elmondta: több mint egy éve tiltakoznak a blokád miatt, de még mindig rossz a helyzet. Nincs áram, kevés a víz, nincs munka, nincsenek kilátások – „olyan ez, mint a nagypéntek”.

Húsvét Krisztus halálának és feltámadásának ünnepe. „Nekünk, keresztényeknek mindig erről kell tanúságot tennünk, és nem szabad engednünk, hogy a halál a markában tartson minket. A halál nemcsak a fizikai halált jelenti, hanem azt is, hogy semmi nem változik az életünkben. Mi, keresztények nem tudjuk megváltoztatni a világot, biztosan nem változtatjuk meg a kétmillió gázai ember életét, de ahol jelen vagyunk, megpróbálhatjuk megélni az irgalmas szeretetet. Még ha keveset is tehetünk, de kapcsolatokat építhetünk, és fényt vihetünk oda, ahová lehet. A halál árnyéka a világ minden részén ott van, és mindenhol szükség van e kicsiny, de döntő tanúságtételre a reményről, mely a feltámadt Krisztustól származik” – zártanyilatkozatát Pierbattista Pizzaballa érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria