Tigrében a harcok miatt az egyház kénytelen felfüggeszteni a segélyszállítmányok kiosztását

Kitekintő – 2021. augusztus 31., kedd | 18:43

Etiópia északi szövetségi államában súlyosbodik a számos áldozatot követelő és menekültek tömegét eredményező konfliktus. A Tigréi Felszabadítási Front lázadó erői átvették az ellenőrzést a térség felett. Az egyre erősödő erőszakhullám miatt a püspökök felfüggesztették a segélyszállítmányokat.

Kénytelen szüneteltetni a civil lakosságot támogató tevékenységét az etióp katolikus egyház, s noha a Caritas Internationalis, valamint más helyi és nemzetközi katolikus szervezetek segítségével 1,8 millió dollárnyi humanitárius segélyt tudtak összegyűjteni, ennek 75 százalékát egyelőre nem tudták eljuttatni a rászorulókhoz.

Az ENSZ szerint legalább kétmillióan voltak kénytelenek elhagyni otthonukat a 2020. november 12-én kitört konfliktus miatt, amelyben az Abij Ahmed Ali vezette addisz-abebai kormány erői állnak szemben a Tigréi Felszabadítási Front szeparatista erőivel.

Ebben a háborúban válogatás nélkül gyilkolnak civileket, dúl az erőszak, beleértve a nők elleni erőszakot. Több mint négy és fél millió embernek van szüksége humanitárius segélyre, kiskorúak ezrei élnek elválasztva szüleiktől, kitéve a visszaéléseknek.

Számos nagy egyházi szervezet tett közzé felhívást a békéért. Az eritreai és az etióp püspökök tűzszünetet kérnek, a SECAM (Afrikai és Madagaszkári Püspöki Konferenciák Szimpóziuma) tagjaival, az Egyházak Világtanácsával és az Eritrea, Etiópia, Kenya, Malawi, Szudán, Dél-Szudán, Tanzánia, Uganda és Zambia püspökeit tömörítő AMECEA (Kelet-afrikai Püspöki Konferenciák Szövetsége) tagjaival együtt. Ez utóbbi szervezet kifejezte aggodalmát, hogy a konfliktus kiterjedhet „Afrika szarva” (Északkelet-Afrika) más országaira is. Ferenc pápa is számos alkalommal emelt szót a konfliktus békés megoldásáért, az erőszak végéért.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria