Tíz év börtön után a rózsafüzér segítette új életet kezdeni a chilei férfit

Kitekintő – 2022. május 4., szerda | 20:07

Bűnözés és drogfüggés határozta meg a chilei Khristian Briones életét, mielőtt 39 évesen börtönbe került volna. Az ott töltött tíz év alatt az általa mélyen tisztelt Szűzanya segítségével kezdett megújulni az élete. Ferenc pápa május első vasárnapján minden hívőt arra kért, a Mária-hónapban mindennap imádkozzuk el a rózsafüzért a békéért.

A chilei Khristian Brionest nagyszülei nevelték. Szegénységben éltek; az alkoholizmus, a családon belüli erőszak és a drogfüggés szüntelenül jelen volt a hétköznapjaikban. Khristian nem sok lehetőséget látott maga előtt, viszont mindig éhes volt; csodálta azokat a bűnözőket, akik élelmiszereket szállító kamionokat raboltak ki és az ételt szétosztották a környék lakói között.

Gyermek- és kamaszkorát fiatalkorú fogvatartottak számára létrehozott központokban töltötte, ahol szinte belenőtt a bűnözésbe, és – saját szavai szerint – egyre súlyosabbá vált szerfüggése, egyre erőszakosabb és durvább lett.

Számos chilei bűnöző, annak ellenére, amilyen életet él, szinte babonásan hisz a Montserrati Szűzanyában, és védőszentjének tekinti őt. Hisznek abban, hogy megoltalmazza őket, miközben bűncselekményeket követnek el, vagy hogy kiszabadítja őket a börtönből.

Khristian is a Montserrati Boldogasszonyhoz imádkozott oltalomért a bűnözéssel töltött években. A börtönben ülve számtalan éjjelen könyörgött Istenhez és Máriához, hogy mentsék meg a haláltól. Közben azonban ellenségeket szerzett magának itt is: szabadulásakor húsz szúrt seb, két lőtt seb, valamint égési sérülések nyomait viselte magán.

Fogva tartásának idején Khristian öt évig részt vett a Rózsafüzér Műhely elnevezésű programban, mellyel a Paternitas Alapítvány segít az elítéltek rehabilitációjában, képzésében és a társadalomba való beilleszkedésében. A börtönműhelyben mintegy 3500 fa rózsafüzér készült havonta, s az így keresett pénzt a rabok hazaküldték családjuknak.

Briones úgy fogalmazott: „A rózsafüzér világosság a börtön sötétségében”, segít „a fiúknak közelebb kerülni Istenhez. A többségük hisz Istenben, hisz a Montserrati Szűzanyában, csak valahol félresiklott a hite. Én is itt tartottam, a magam módján katolikus voltam.”

A börtönben azonban nem tanulta meg, hogyan kell rózsafüzért imádkozni, és nem fogta föl valódi értékét. Amikor szabadult, a Paternitas Alapítványhoz ment dolgozni: takarított, motivációs előadásokat tartott, szociális munkásnak tanult, végül műhelyvezető lett a Rózsafüzér Műhelyben.

Ekkortájt kezdte el igazán szeretni Máriát, és megérintették a hit titkai. Elkezdte buszokon is árusítani a rózsafüzéreket; nyolc frissen szabadult rabot vont be ebbe a munkába, akiknek nagy szükségük volt valami jövedelemre.

Később azonban Khristian depresszióba zuhant és újra a drog fogságába került. Elfordult Istentől, abbahagyta az imát. Ám egy napon valakinek adott egy szál cigarettát, s ahogy meghallotta a köszönő szavakat – „Isten áldja meg” –, váratlanul visszatért a hit útjára.

„Sírtam, imádkoztam és a rózsafüzérbe kapaszkodtam; újra elkezdtem gyakorolni a hitemet. Az imának óriási ereje van.”

Miután újra találkozott Jézussal, Khristian imakampányt indított Chilében „Egymillió rózsafüzér a pápáért, a hitért, az életért és a családért” mottóval, hogy „pápai üzemmódba” kerüljenek az emberek, és így felkészüljenek a Szentatya 2018. január 15. és 18. közötti látogatására. „A kampánynak hála jobban megértettem az Egyházamat. Megismertem a plébániákat és a papokat. Készülök a bérmálkozásra, szeretnék megházasodni, és szeretnék gyerekeket. Azelőtt soha nem gondoltam erre.”

„Hiszek benne, hogy Isten létezik, és a Szűzanya velünk van, és ő meg tud változtatni. A Szűzanya oltalmazott meg a haláltól, segített továbblépni, felkészülni emberként és szakemberként a tanúságtételre. Isten dolgozik rajtam, hogy jobb kereszténnyé váljak; dolgozik rajtam, hogy az »agyagedény« megújuljon” – mondta el Khristian Briones.

Forrás és fotó: Catholic News Agency/ACI Prensa

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria