Tíz keresztény és hét muszlim minisztere van az új libanoni kormánynak

Kitekintő – 2020. január 30., csütörtök | 16:44

Három hónappal a Szaad Haríri által vezetett kormány lemondása után, belső feszültségektől terhes politikai és társadalmi légkörben új kormány alakul Libanonban a szunnita Hasszan Diab, a bejrúti Amerikai Egyetem korábbi oktatója vezetésével.

A miniszterelnök mellett 19 miniszter alkotja az új kormányt, 13 férfi és 6 nő. Ami a vallási megoszlást illeti, ezúttal is a bevett felekezeti arányok érvényesülnek. A 19 új miniszter közül négy maronita keresztény, négy síita muszlim, három szunnita muszlim, három görög ortodox keresztény, kettő drúz, kettő görögkatolikus keresztény és egy örmény ortodox keresztény – írja a Fides missziós hírügynökség. Az új kormánytagok listáját január 21-én tették közzé. Ezzel véget ért a hónapok óta húzódó nehéz helyzet, amelyet a kormányellenes tüntetések okoztak, és amelyek 2019. október 29-én lemondásra kényszerítették Haríri elnököt.

Az új kormány a síita Hezbollah Párt és a Szabad Hazafias Mozgalom (a maronita Michel Aoun, Libanon jelenlegi elnöke által alapított párt) alkotta koalíció támogatását élvezi, és a jövő héten várható parlamenti beiktatása. Ugyanakkor nem szűnnek a rendszerellenes tüntetések. A tüntetők közül többen nem az előző koalíciót támogató pártokhoz köthető szakértőkben látnák a súlyos gazdasági és társadalmi problémák megoldását, hanem teljesen független technokratákban, és nem akarnak bizalmat szavazni az új kormánynak.

A helyi média borúlátó, de mi optimisták vagyunk – nyilatkozta január 21-én a parlament síita elnöke, Nabih Berri. Hasonlóképpen vélekedik a maronita pátriárka, Béchara Boutros Raï bíboros is, mondván: esélyt kell adni az új kormánynak. Libanonban az alkotmányos rendszer az ország vallási megoszlását tükröző egyensúlyra épül. Eszerint a kormányfő mindig szunnita muszlim, a parlament elnöke síita muszlim, az államfő pedig maronita keresztény.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria