Törökország óva intette az EU-t a belügyeibe avatkozástól a Hagia Sophiával kapcsolatban

Kitekintő – 2020. július 16., csütörtök | 18:34

Törökország nem megbízható partnere az Európai Uniónak, meg kellene szakítani vele a csatlakozási tárgyalásokat – jelentette ki Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter július 13-án Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminisztereinek tanácskozásán osztrák sajtójelentések szerint.

Az EU-nak határozott politikát kellene folytatnia Ankarával szemben, szilárd értékek alapján – vélekedett Schallenberg Törökország líbiai háborúja, valamint észak-iraki hadműveletei kapcsán. A külügyminiszter „újabb provokációnak” nevezte azt a tervet, hogy az isztambuli Hagia Sophiát múzeumból mecsetté alakítják át.

Ausztria és Törökország között nemrég diplomáciai feszültség alakult ki azt követően, hogy Bécsben törökök ultranacionalista és szélsőjobboldali csoportja rátámadt kurd és baloldali tüntetőkre. Karl Nehammer belügyminiszter emiatt egy lapinterjúban keményen bírálta Törökországot. Kijelentette: találtak arra utaló jeleket, hogy Törökország állhat a zavargások mögött.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozását követően pedig úgy fogalmazott a Hagia Sophia-ügy kapcsán: a döntés elkerülhetetlenül felgyorsítja a bizalmatlanságot, elősegíti a vallási közösségek közötti megosztást, aláássa a párbeszédre és az együttműködésre irányuló erőfeszítéseiket.

Reagálva arra, hogy az EU-tagországok külügyminiszterei hétfőn elítélték az isztambuli Hagia Sophia volt ordodox székesegyház mecsetté minősítését, július 14-én, kedden Törökország óva intette az Európai Uniót a belügyeibe avatkozástól az Hagia Sophia mecsetté nyilvánításával kapcsolatban. A török külügyminisztérium szóvivője, Hami Aksoy közleményben hangsúlyozta, senki sem sértheti meg Törökország szuverén jogait – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Aksoy rámutatott: az épület Törökország tulajdona, státuszának megváltoztatása pedig csakis Törökország szuverén joga. A külügyi szóvivő megerősítette, hogy a mecset minden látogató előtt nyitva áll, vallási hovatartozástól függetlenül. Egyúttal jelezte: a Hagia Sophián belül végrehajtandó változtatások nem fogják sérteni az épület világörökségi státuszának feltételeit.

Aksoy úgy fogalmazott: a mecset továbbra is „mindenkit átölelve” az emberiség közös kulturális öröksége marad.

Forrás: MTI

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria